Završena žetva ječma, uskoro početak žetve pšenice i berbe duhana

U tvrtki Jošavac u Slatini, u ponedjeljak 27. lipnja, pod predsjedanjem Dušana Alebića, predsjednika Strukovne grupe, održana je 73. sjednica Strukovne grupe agrara Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Virovitica.

Raspravljalo se o aktualnom stanju u agraru na području Virovitičko-podravske županije, s posebnim osvrtom na proljetnu sjetvu i žetvu ranih usjeva roda 2016. godine.

U ime domaćina sjednice, tvrtke Jošavac, članove Strukovne grupe agrara, uvodno je pozdravio i predstavio tvrtku, direktor Srećko Bosak.

Članovi Strukovne grupe agrara istakli su da je proljetna sjetva na području Virovitičko-podravske županije obavljena u optimalnim agrotehničkim rokovima i trenutno stanje usjeva je zadovoljavajuće te ako vremenski uvjeti budu povoljni, očekuju se i prosječni prinosi.

Sadnja duhana se, zbog obilnih količina oborina, odvijala cijeli svibanj. Stanje duhana u polju je zadovoljavajuće i prve berbe očekuju se za dva do tri dana, dok će od 15. srpnja, započeti intenzivnije berbe.

Zasađeno je 3.585 ha duhana, od čega je 3.260 ha duhan tipa virginija, a 325 ha burley.
Velik problem u proizvodnji duhana i dalje je „crno“ tržište duhanom.

Šećerna repa je zasijana na 5.400 ha, a sjetva je obavljena u optimalnim agrotehničkim rokovima. U tijeku je tretiranje zaštitnim sredstvima. Ako budu povoljni vremenski uvjeti, očekuju se dobri prinosi i dobra kvaliteta.

Berba kamilice je obavljena u optimalnim agrotehničkim rokovima, dobre je kvalitete i ostvareni su prosječni prinosi, a nije zagađena pesticidima.

Na području Virovitičko-podravske županije, završena je žetva ječma, a prinosi su prosječni. U tijeku je žetva uljane repice koja je dobrog vegetativnog izgleda i prinosi su zadovoljavajući, a uskoro se očekuje i početak žetve pšenice. Upitnim se ocijenjuje, još uvijek nedefinirana otkupna cijena pšenice na tržištu.

Istaknuta je potreba pravovremenog i transparentnijeg načina isplate poticaja u poljoprivrednoj proizvodnji, uz pojašnjenja i smjernice o načinu dodjeljenih poticaja.

Članovi Strukovne grupe istakli su i probleme nastale primjenom Kodeksa otkupa žitarica i uljarica te smatraju da prilikom izrade Kodeksa i definiranja parametara otkupa, odnosno razreda kvalitete kod otkupa pšenice, nije kontaktirana struka, već su oni prilagođeni trgovcima – otkupljivačima.

Članovi Strukovne grupe agrara zahvalili su medijima na kontinuiranom praćenju žetve i ostalih aktualnosti u agraru na području Virovitičko-podravske županije. (hgk)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content