FOTO: Posveta Crkve svete Trojice u Mikleušu

U Mikleušu je u subotu, 17.9.2016. godine, održano osveštavanje crkve svete Trojice na liturgijskom slavlju s litijom koje je predvodio vladika Gerasim, episkop Gornjokarlovački uz asistenciju vladike Jovana, episkopa Pakračko-slavonske eparhije i brojnih sveštenika.
– Zahvaljujući svetim mučenicima, ova crkva i opstaje i mi se sami trudimo da ne zaboravimo svoja mjesta, svoje domove, svoje hramove. Dobar primjer je pokazao i naš brat Žarko Dragičević i ostali koji su se potrudili da ovaj hram veličanstveno i lijepo izgleda. Neka Gospod da da mi nikada ne zaboravimo svoje korijene, svoje svete mučenike, pradjedove i djedove koji su podigli ovaj hram, a mi ga danas obnovili. Da uvijek ulazimo u ovaj sveti hram, molimo se i pričešćujemo. Neka nam da snage da prebrodimo sve prepreke i strahove i ostanemo svoji na svomu – rekao je i čestitao na osveštavanju hrama episkop gornjokarlovački Gerasim.

Ovo je početak obnove, najvažnije da se nad tim svetinjama okupljamo, da iako ne živimo ovdje, da djecu ovdje krštavamo, da se vjenčavamo ovdje. Pogledajte koliko ljudi se okupi u manastiru Krka koji, iako ne žive ondje, se okupljaju i čine da hram živi. Svaki ovakav hram treba da bude mjesto gdje mi vezujemo dušu za svoj zavičaj i za nebo – zaključio je vladika Jovan te uručio zahvalnice glavnim sponzorima obnove Žarku Dragičeviću, Miodragu Jariću i Nenadu Dubajiću.

– Rođen sam i kršten u ovom kraju, moj životni put je bio takav da sam rano otišao iz sela u bijeli svijet, kao siroče, jer sam ostao rano bez majke. No, nisam zaboravio ko sam, šta sam i odakle sam i gdje sam svoju mladost proveo. Želja mi je da ovo mjesto ostane narodu na vječni i dugi život – rekao je Žarko Dragičević nakon liturgije.

Pravoslavna crkve svete Trojice u Mikleušu sagrađena je 1724. godine i služila je vjernicima do početka devedestih godina kada je minirana, a vremenom nije sanirana te je tek inicijativom novog vladike Jovana i protojereja Dragana Gaćeše crkva obnovljena 2015. godine.

Liturgijskom slavlju, uz mnoštvo vjernika, nazočio je i Igor Pavković, dožupan Virovitičko-podravske županije. (www.icv.hr; žf)

no images were found

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content