Dobra godina za agrarce: Ostvareni izuzetni rezultati u proizvodnji šećerne repe

Pod predsjedanjem Dušana Alebića, predsjednika Strukovne grupe, 26. listopada je u Detkovcu, općina Gradina, održana 74. sjednica Strukovne grupe agrara HGK – Županijske komore Virovitica na kojoj se raspravljalo o berbi kasnih usjeva i jesenskoj sjetvi na području Virovitičko-podravske županije te o aktualnom stanju u agraru.

U ime domaćina sjednice, tvrtke Agrimex iz Detkovca, članove Strukovne grupe agrara uvodno je pozdravio i predstavio tvrtku vlasnik Ivan Gojević koji je istakao da je Agrimex obiteljska tvrtka koja posluje od 2000. godine, a osnovna im je djelatnost ugovaranje poljoprivredne proizvodnje na oko 2.500 ha.

Na području Virovitičko-podravske županije u tijeku je berba kasnih usjeva, a prinosi su zadovoljavajući. Šećerna repa je izvađena na 80% površina, a s obzirom na povoljne klimatske uvjete tijekom vegetacije i pravovremeno provedene agrotehničke mjere, ostvareni su izuzetni prinosi i visoka digestija od oko 17% te je 2016. jedna od najpovoljnijih godina u proizvodnji i preradi šećerne repe u Tvornici šećera „Viro“.

Berba duhana (tipa virginija i burley) je završena, a očekuju se nešto niži prinosi od očekivanih zbog šteta nastalih od tuče i mraza, ali zbog povoljnog rasporeda oborina tijekom vegetacije, očekuje se znatno bolja kvaliteta duhana od prošlogodišnjeg. U tijeku je otkup duhana.

Završena je berba soje i suncokreta i ostvareni su zadovoljavajući prinosi.

Berba kukuruza je u tijeku i očekuju se dobri prinosi, iako je cijena kukuruza na tržištu niska.

Na području Virovitičko-podravske županije, u optimalnim agrotehničkim rokovima, završena je sjetva uljane repice koja je dobrog vegetativnog izgleda, kao i sjetva ljekovitog bilja, primarno kamilice, koja je zasijana na više površina nego 2015. godine.

Sjetva pšenice je u tijeku i očekuje se da će biti zasijano manje površina zbog niske cijene pšenice na tržištu.

U voćarstvu i vinogradarstvu ostvareni su nešto niži prinosi od prošlogodišnjih zbog šteta nastalih od tuče.

Zbog dumpinških cijena uvezenih mliječnih proizvoda onemogućen je plasman takvih domaćih proizvoda te je na području Virovitičko-podravske županije zbog smanjenja otkupnih količina mlijeka sa 9000 litara dnevno na 1000 litara dnevno pred zatvaranjem jedini preradbeni kapacitet.

Članovi Strukovne grupe agrara HGK – Županijske komore Virovitica su istaknuli potrebu donošenja Strategije poljoprivredne proizvodnje. Inzistira se na zaštiti domaće kvalitetne proizvodnje sprečavanjem uvoza nekvalitetnih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, na način kako je to učinjeno u uređenim zemljama.

Predlaže se da dobitnici poticaja u turizmu trebaju koristiti primarno domaće kvalitetne proizvode.

(Anpo)

no images were found

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content