Edukacijom najmlađih do očuvanja sjećanja na Domovinski rat

U sklopu projekta Promicanje vrijednosti Domovinskog rata Udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a Virovitičko-podravske županije treću godinu za redom, provela je projekt “Orkan 91-škola u prirodi” za učenike osnovnih škola s područja županije. U ovogodišnji projekt uključili su se i članovi Plivačkog kluba Orahovica:

– Povod ovom projektu ujedno je i 25-ta obljetnica 2 bojne 132 brigade HV Orahovica te upoznavanje polaznika s oslobodilačkim akcijama Papuk 91 i Orkan 91. Realizacija projekta odvijala se na relaciji Orahovica-Voćin-Kamenska-Bučje-Pakrac-Lipik-Omanovac. Na bivšoj lokaciji logora Bučje okupljenim se obratio Zvonimir Miler bivši logoraš u logoru Bučje gdje je nazočnima govorio o događanjima u logoru,svom zarobljavanju, broju zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i civila da bi potom uslijedio posjet ergeli u Lipiku te muzeju grada Pakraca gdje se okupljenima obratio voditelj muzeja Mario Tušek i svojim izlaganjem okupljene proveo kroz povijest Pakraca te predstavio događanja vezana uz Domovinski rat.

Polaznici su imali priliku upoznati se s opremom, oružjem i odorama kroz povijest do kraja Domovinskog rata. Odlaskom na planinarski dom Omanovac koji je do akcije Bljesak služio kao štab Jugoslavenske armije i pobunjenih srba, Zvonimir Miler, član Gorske službe spašavanja za sve nazočne organizirao je zanimljive aktivnosti kao što su gađanje iz luka te penjanje na umjetnu stijenu. Cilj ovog projekta je da se ne zaborave jedne od najvećih bitaka Domovinskog rata, a naravno i edukacija naših najmlađih sugrađana kroz razne sadržaje koje su činile navedene aktivnosti. – kaže predsjednik Udruge hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a VPŽ-orahovica Miroslav Milovuković te zaključio kako su realizaciju ovog projekta omogućili Ministarstvo hrvatskih branitelja,Virovitičko-podravska županija i općina Čačinci.

(www.icv.hr, vg; foto: Marijan Škripač)

2510edukacijanajmladjih2

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content