Poljoprivreda ima smisla samo ako mladi ostanu na zemlji

Ostanak mladih poljoprivrednika na svojoj zemlji jedna je od glavnih zadaća Ministarstva poljoprivrede, istaknuo je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić na konferenciji Agro Startup održanoj u utorak na zagrebačkom Agronomskom fakultetu, posvećenoj mladima koji razmišljaju o pokretanju poljoprivredne tvrtke.

– Poljoprivreda nije lagan posao, ali će kao i država imati smisla samo uz ostanak mladih ljudi na zemlji – rekao je Tolušić.

Naveo je da Ministarstvo mladim, ali i starijim poljoprivrednicima odnosno startup poduzećima iz poljoprivrednog sektora već nudi mogućnost korištenja financiranja projekata iznosima do 50 tisuća eura, iz jedne od mjera Programa ruralnog razvoja.

– Koliko god bude prijava za taj program, mi ćemo naći dovoljno novca za mlade, jer su to stvari koje moramo poticati budući da nose budućnost poljoprivrede, ali i hrvatskog gospodarstva općenito – rekao je Tolušić.

Naglasio je da se razmišlja o olakšicama za mlade koji se žele baviti poljoprivredom, ali su bez zemlje, kazavši da će se to možda riješiti kroz porezne olakšice, no da se detalji moraju dogovoriti s Ministarstvom financija.

Govoreći o aktualnoj izmjeni pravilnika o upisu privatnog zemljišta u ARKOD, koji bi trebao onemogućiti upis i korištenje zemljišta bez suglasnosti vlasnika, Tolušić je istaknuo kako bi izmijenjeni pravilnik mogao biti gotov već u srijedu, odnosno u sljedećih par dana.

– Izmijenit ćemo pravilnik tako da nema ulaska u privatno zemljište bez supotpisa vlasnika, odnosno suvlasnika. Naći ćemo modalitet i za one slučajeve gdje ne možemo naći vlasnika. Više se neće moći događati paradoksalna situacija, što je za kaznenu odgovornost, da netko uzima poticaj za vaše zemljište, a vi to ne znate – rekao je ministar.

Profesor Veterinarskog fakulteta i prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Miljenko Šimpraga istaknuo je da u razvijenom svijetu 80 posto patenata stiže sa sveučilišta dok u Hrvatskoj to nije slučaj.

Šimpraga smatra da treba pokrenuti akademsko poduzetništvo, intenzivirati suradnju znanosti i gospodarstva, ali i projekte poput postakademskog samozapošljavanja.

Studentima je tijekom konferencije najavljen projektni zadatak na temu poslovne ideje vezane uz proces dovođenja voća i povrća od polja do stola.

AgroFructus Grupa investirat će u realizaciju najboljeg projekta ili više njih kroz ulaganje u zajedničku kompaniju ili otkup projekta od projektnog tima.

Za opciju otkupa projekta, kako je najavljeno, AgroFructus spreman je investirati do sto tisuća kuna, a za ulaganje u zajedničku kompaniju za realizaciju projekta do milijun kuna. Natječaj je namijenjen studentima Agronomskog fakulteta, a najbolji projekt nagradit će se iznosom od 7500 kuna.

(www.nacional.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content