Do kraja tjedna iznadprosječno toplo, a nakon toga osjetnije zahlađenje

Prema rječima našeg meteorologa Kristijana Paljara osjetnije zahlađenje polako, ali sigurno dolazi. Do kraja studenog temperature padaju za dvadesetak stupnjeva u odnosu na današnje vrijednosti.

Iznadprosječna toplina koja je prisutna posljednjih gotovo tjedan dana kulminirala je 18. studenog kada smo u najtoplijem dijelu dana mjerili 19.4°C. Ipak, to nije apsolutni maksimum temperature zraka tijekom studenog. Davne 1963. godine 16. studenog na području Virovitice izmjerena su 24°C.
Inače posljednjih tjedan dana na području Virovitice temperature zraka su više od višegodišnjeg prosjeka za oko 7°C.

Iznadprosječna toplina koja je prisutna posljednjih tjedan dana „pojela“ je osjetni hladniji vremenski period koji smo imali početkom studenog.

Ako uzmemo anomalije/odstupanje temperature zraka od početka studenog do danas 22. studenog na području Virovitice imamo pozitivno temperaturno odstupanje za +0.3°C.

Do kraja tjedna trebao bi se nastaviti iznadprosječno „topao“ vremenski period, tako da će i pozitivno mjesečno temperaturno odstupanje na kraju rasti, pa ćemo studeni okarakterizirati kao iznadprosječno topao.

Kao što sam u uvodu napisao kraj studenog donosi osjetniji pad temperature zraka. Kad smo kod oborina, studeni je ispunio „oborinsku kvotu“. Tijekom studenog u prosjeku padne oko 82,5 mm oborine. Od početka studenog do danas 22. studenog na području Virovitice palo je 90 mm oborine. Do kraja studenog očekujemo povećavanje oborinske anomalije. Naime do kraja studenog očekujemo nove oborine.

Do kraja studenog očekujemo…

Ljubitelji dužih sunčanih razdoblja iskoristite srijedu i četvrtak za boravak na otvorenom i uživanju u kasnojesenjem suncu. Od petka do ponedjeljka očekujemo povremenu kišu u višim predjelima VPŽ tijekom ponedjeljka susnježicu i snijeg. Posljednje dane studenog trebalo bi obilježiti suho ali hladno vrijeme.

Možda iznenadi i prvi ovosezonski studeni dan?!

Temperature zraka od petka u padu. Osjetniji pad temperature zraka očekujemo početkom idućeg tjedna. Jutarnje temperature zraka kretat će se od 5 do 8 stupnjeva. U prvoj polovici sljedećeg tjedna od minus 5 tijekom srijede do 5 stupnjeva tijekom ponedjeljka. Najviše dnevne od 10 do 1 stupnjeva. U prvoj polovici sljedećeg tjedna od 0 tijekom srijede do 8 tijekom ponedjeljka. Vjetar slab do umjeren južnih smjerova do subote. Tijekom jutra i večeri mjestimice očekujemo kratkotrajnu sumaglicu ili maglu.

Podrobnije o osjetnijem padu temperature zraka u našim svakodnevnim prognozama na 92.9 MHz. (www.icv.hr; kp)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content