Dogodilo se na današnji dan – 1.1.

Sretna Nova godina!
Tradiciju da se prvi siječnja uzima kao početak nove godine, uveo je Julije Cezar nakon reforme svoga kalendara koji se po njemu i nazvao – Julijanski. To je bilo i u skladu sa starom poganskom tradicijom i svetkovinama u čast Sunca koje je, po prilici u to doba, prošlo kroz prvi zimski solsticij i od toga trenutka noći postaju sve kraće, a dani sve duži – priroda je, dakle, upravo završila jedan svoj ciklus i sada slijedi obnova, novi život koji ima svoj zenit u ljetu, u obilju hrane, u žetvi.

1701. – Stvoreno Ujedinjeno Kraljevstvo, najjača svjetska velesila toga doba. 1. siječnja ujedinile su se Velika Britanija i Sjeverna Irska čime je stvoreno Ujedinjeno Kraljevstvo.

1932. – Rođen Ivan Lacković Croata, hrvatski likovni umjetnik. Bio je samouk slikar. Prve slike naslikao je 1944. godine vodenim bojama, a u njima prirodno izlaže doživljaje prirode i života na selu. U novije vrijeme slikao je uljem na staklu, tradicionalnom tehnikom hrvatskih naivnih umjetnika sjevernih krajeva. Najčešće je crtao pejzaže, figuralne kompozicije, cvijeće i mrtve prirode. Njegove slike i crteži nalaze se u mnogim uglednim svjetskim galerijama i privatnim zbirkama.

1934. – Preminuo Blagoje Bersa, hrvatski skladatelj i glazbeni pedagog. Postavio je temelje modernom orkestralnom stilu kod nas, uveo u operu realističku tematiku, skladao prva impresionistički obojena djela i odgojio niz istaknutih skladatelja (od 1922.g. predavač na Muzičkoj akademiji u Zagrebu). Modernitet glazbe ogleda se u njegovim solo pjesmama, zborskim opusima i orkestralnim djelima, ali najjače u operi “Oganj”. Fasciniran je tamnim i pesimističnim, biografskim i sudbinskim, što se prepoznaje kao asocijacija na “Jugendstil”.

1993. – Čehoslovačka se podijelila na dvije nezavisne republike, Češku i Slovačku.

1998. – Uveden porez na dodanu vrijednost (PDV) kao suvremeni oblik oporezivanja potrošnje u Hrvatskoj. “Ocem” PDV-a smatra se Borislav Škegro, tadašnji ministar financija.

1999. – Euro, kao jedinstvenu valutu, prihvatilo 12 država članica Europske unije (Austrija, Belgija, Finska, Francuska, Grčka, Irska, Italija, Luksemburg, Nizozemska, Njemačka, Portugal i Španjolska). Novčanice i kovanice eura u uporabi su od 1. siječnja 2002. godine. U međuvremenu euro su počele koristiti i Sovenija, Cipar, Malta, Slovačka, Latvija, Litva i Estonija. Zanimljivo je da i šest država izvan EU koristi euro umjesto nacionalne valute. To su Kosovo, Crna Gora, Monako, San Marino, Vatikan i Andora. Još je veći broj zemalja kojima je tečaj nacionalnih valuta vezan uz tečaj eura. Među njima su Bosna i Hercegovina, Bugarska, Danska i veliki dijelovi zapadne i središnje Afrike. Budućnost eura čini se sigurnom, budući da se njime kao valutom svakodnevno koristi oko 332 milijuna ljudi, a još oko 175 milijuna koristi se valutama vezanim uz euro. Dakle, sudbina oko 507 milijuna ljudi povezana je s eurom, ne računajući one koji koriste druge valute (poput hrvatske kune), a štede u eurima.

Rođendani

1895. – J. Edgar Hoover, jedan od najpoznatijih direktora FBI-a

1968. – Davor Šuker, hrvatski nogometaš, jedan od najboljih napadača svijeta 90-ih godina.

1969. Vern Troyer, američki glumac, najpoznatiji po ulozi Mini-me u filmu “Austin Powers”.

1976. – Rođen Mile Smodlaka, hrvatski vaterpolist.

1981. – Mladen Petrić, hrvatski nogometaš.

(www.icv.hr, foto:ilustracija)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content