Dogodilo se na današnji dan – 29.1.

1845. – Prvi puta objavljen “Gavran” Edgara Allana Poea
1845. godine “Gavran”, popularna poema Edgara Allana Poea, prvi je put objavljena u New York Evening Mirroru. Posrijedi je izrazito mračna pjesma s izgubljenom ljubavi kao glavnom temom. Po vlastitim riječima Edgara Poea, pjesma je napisana od kraja prema početku, potpuno programatski, a ipak vrhunskim umjetničkim majstorstvom. Krenuvši od dužine pjesme, teme, zatima motiva, odredio je refren kao glavnu stilsku figuru i odlučio se za “Nevermore” = “Nikad više”.

1886. – Karl Benz patentirao prvi automobil
Na današnji je dan 1886. godine Karl Benz dobio patent za svoj automobil, koji je ujedno bio prvi uspješni automobil na svijetu s pogonom na unutarnje izgaranje. Zanimljiv je bio put kojim je Benz došao do ideje za prvi automobil. San mu je bio napraviti “kočiju bez konja”, a hobi su mu bili bicikli. Svoj prvi automobil napravio je stavivši benzinski motor na trokolicu koja je imala kotače slične onima na biciklu (nije koristio drvene kotače kakvi su bili na kočijama). Motor na prvom automobilu imao je samo jedan cilindar sa 954 kubika i 0.8 konjskih snaga. Mogao je postići brzinu od 16 kilometara na sat.

1969. – Jimi Hendrix održao gitarski dvoboj s Peterom Townshendom
Još za života postao je legendom glazbenog svijeta, a tko zna što bi od njega bilo da nije previše eksperimentirao s drogama; bilo kako bilo, Jimi Hendrix je 1969. godine održao gitarski dvoboj s Peterom Townshendom, čuvenim tekstopiscem i skladateljem benda The Who.

Rođendani
1860. – Anton Pavlovič Čehov, ruski književnik
1923. – Rođen Ivo Robić, hrvatski pjevač.
1945. – Tom Selleck, američki glumac
1954. – Oprah Winfrey, američka TV-voditeljica
1980. – Ivan Klasnić, hrvatski nogometaš

(www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content