FOTO: Održana Svetosavska akademija u Slatini

U prepunoj slatinskoj dvorani POU održana je treća Svetosavka akademija.

„ … Da je ovo događaj od iznimne kulturne i vjerske važnosti povrđuje i spisak naših uzvanika, a to su prije svega, mnogobrojni oci Srpske pravoslavne crkve predvođeni novim igumanom Manastira svetog Nikole Orahovica ocem Pavlom, predsjednik Srpskog narodnog vijeća i saborski zastupnik Milorad Pupovac, saborski zastupnik Boris Milošević, predsjednik Zajedničkog vijeća općina Vukovar Dragan Crnogorac, tajnik Supštine Virovitičko-podravske županije Ivan Horvat, predsjednik Gradskog vijeća Slatine Robertino Repić, predsjednik Županijskog vijeća SNV Mladen Kulić, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Bjelovarsko-bilogorske županije Darko Karanović i ravnateljica Zavičajnog muzeja Slatina Dragica Šuvak. „ rekao je u najavi događaja Igor Pavković, zamjenik župana Virovitičko-podravske županije i jedan od organizatora Akademije.

O svetom Savi, srpskom prosvjetitelju i arhiepiskopu, govorio je slatinski paroh Dragan Gaćeša. O povijesti Slavonske eparhije na zanimljiv način govorio je Igor Pavković, zamjenik župana VPŽ, a svoju pjesmu svetom Savi recitirala je Vera Knežević, pučka pjesnica.
Uvijek dobro došla Etno skupina Đurđevak iz Bobote i ove je večeri unijela toplinu u srca publike u gradu s pravim zimskim ugođajem…

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”12799″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”100″ thumbnail_height=”75″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”0″ number_of_columns=”0″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”0″ slideshow_link_text=”[Show as slideshow]” order_by=”pid” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]Ogranak SKD Prosvjeta iz Voćina s izvornim slavonskim pjesmama i plesovima izmamila je pljesak brojne publike.

Najljepši dio večeri bio je na kraju programa kada su nastupili, po prvi put u svom gradu, članovi SKD Prosvjeta Slatina. Zaslužili su na svaki način i pljesak u dvorani i javnu pohvalu u svim medijima.

Potom je uslijedio zajednički nastup svih sudionika programa u izvedbi Himne Svetom Savi. Ranije, prije početka svečane akademije, u crkvi Svetih aspotola Petra i Pavla, vjernici su prisustvovali večernjoj molitvi a kasnije je priređeno zajedničko druženje u Vatrogasnom domu Slatina. (www.icv.hr)