Glasnici istine na 4. Memorijalnom polumaratonu „Stazom mučeništva“ Pakrac – Bučje

Slatinski maratonci ˝Glasnici istine˝, Goran Draksler, Željko Nikolić i Pavo Tutenov, sudjelovali na poziv poznatog hrvatskog ultramaratonca Duška Štrbca iz Zagreba, inače rođenog Pakračanina i branitelja grada Pakraca, na 4. Memorijalnom polumaratonu Pakrac-Bučje pod nazivom ˝Stazom mučeništva˝ koji se trčao u duljini od 18 km, a organiziranog u sjećanje na 16. Siječanj 1992. godine, kada je obavljena posljednja razmjena zatočenika logora Bučje u Domovinskom ratu.

Logor Bučje prvi je koncentracijski logor u Domovinskom ratu koji je postojao od osnivanja 17. kolovoza 1991. do zatvaranja 16. siječnja 1992., kada je oslobođena cesta Pakrac – Požega i kada je na Gavrinici kod Pakraca održana posljednja razmjena zatočenika logora. Kroz logor Bučje prošlo je 300 ljudi, a 22 logoraša još uvijek se smatraju nestalima. Na mjestu logora uređeno je spomen obilježje i izgrađena kapelica posvećena sv. Antunu Opatu Pustinjaku gdje se svake godine 16. siječnja održava Komemoracija u organizaciji Udruge civilnih invalida i stradalnika Domovinskog rata Požeško-slavonske županije.

Na samom startu u Pakracu četvoricu maratonaca riječima podrške ispratili su Anamarija Blažević, gradonačelnica grada Pakraca i Dinko Miove, predsjednik Udruge civilnih invalida i stradalnika Domovinskog rata Požeško-slavonske županije .

Na svom putu do Bučja maratonci su zastali ispred Spomen obilježja na mjestu pogibije Vjenceslava Štrbca, brata Duška Štrbca te kod Spomen obilježja poginulim pripadnicima 127. virovitičke brigade kod Brusnika kako bi hrabrim braniteljima simboličnim paljenjem svijeća odali počast.

(Glasnici istine)

no images were found

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content