Tjedan pred nama i dalje “leden”: Snježni pokrivač „podebljat“ će se za 1 do 5 cm, na Papuku do 10 cm

Prema prognozama našeg meteorologa Kristijana Paljara tjedan pred nama i dalje bude „leden“.

Tlak zraka u postupnom je padu. Nad Tirenskim morem polako se produbljuje ciklona koja će tijekom ponedjeljka i utorka na području VPŽ donijeti novi snježni pokrivač, ali i osjetniji pad temperature zraka. Uglavnom će se snježni pokrivač „podebljati“ za 1 do 5 cm, u podpapučkim predjelima i na Papuku do 10 cm. Temperature zraka u padu…

I dalje će temperature zraka biti niže „hladnije“ u odnosu na višegodišnji prosjek. Jutarnje temperature zraka očekujemo od -15°C u drugoj polovici tjedna do -4°C. Najviše dnevne od -6°C do 0°C tijekom ponedjeljka. Vjetar slab do umjeren, sredinom tjedna do umjereno jak sjeverni i sjeverozapadni. Zahvaljujući vjetru temperature zraka činit će se osjetno niže od realnih izmjerenih u meteorološkom zaklonu. Zbog niskih temperatura zraka pažnju u prometu valja obratiti na mjestimičnu poledicu.

Ljubitelji snježne idile idućih 10. dana ne moraju strahovati od južine. Postojeći te novi snježni pokrivač biti će dovoljan za zimske radosti.

Anomalije/odstupanja temperature/a zraka u odnosu na višegodišnji prosjek 1981. – 2010. godine na području Europe od 01. siječnja do 15. siječnja 2017.

151Na području Hrvatske temperature zraka su niže „hladnije“ za 2°C do 7°C. Dok je kod prognoziranje temperature zraka stvar jasnija. Kod oborina se dva „glavna“ prognostička modela GFS i ECMWF jako razilaze u izračunima. Što na kraju bude?

Preostaje svakodnevno pratiti izlaze najnovijih numeričkih prognostičkim modela. (www.icv.hr; kp)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content