Virovitički list: Iza virovitičkih gradskih tvrtki još jedna uspješna poslovna godina

Kada godina dođe svome kraju, obično podvlačimo crtu i zbrajamo sve ono dobro, ali i loše što ju je na neki način obilježilo, planiramo i zadajemo si nove ciljeve.

Kakva je godina iza četiri virovitičke tvrtke, koji su to poslovni rezultati i projekti obilježili 2016. godinu, a važno ih je spomenuti jer redovito utječu i na živote građana Virovitice, od uređenja zelenih površina, nogostupa, cesta, parkirališta pa sve do grijanja, kulture i ostalih sadržaja o kojima oni brinu. O tome su nam nešto više kazali direktori tvrtki Flora Vtc, Poslovni park Virovitica, Virkom i Plin Vtc čiji su udjeličari uz Grad Viroviticu i općine Špišić Bukovica, Gradina, Lukač i Suhopolje.

ŽELJKO IHAROŠ, DIREKTOR TVRTKE FLORA VTC:

cip iharos CustomIza nas je još jedna uspješna godina s ostvarenim prihodom većim za 26 posto nego u prethodnoj 2015. godini.

– Kao što je poznato, tvrtka Flora djeluje i radi u okruženju unutar Republike Hrvatske, a ne samo na području grada Virovitice kao što mnogi misle. Upregnuli smo, da se tako slikovito izrazim, sve svoje snage, intelektualne i druge kapacitete te sa srećom, zadovoljstvom i određenom dozom ponosa možemo reći da nam je 2016. godina bila najuspješnija godina otkad Flora postoji. Naime, u 2016. godini ostvarili smo prihod od 70,156.000 kuna. Iako je 2015. godina do tada bila najuspješnija po pitanju poslovanja, godina u kojoj smo ostvarili prihod od 55,680.000 kuna, u 2016. napravili smo ipak više, nadmašili sami sebe i ostvarili prihod veći za 26 posto. Povećanje u poslovanju zabilježeno je gotovo na svim razinama, prije svega na tzv. korisnom otpadu, električnom i elektroničkom otpadu, ali i svim drugim kategorijama i vrstama otpada koje skupljamo.

Zanimljivo je spomenuti i to što naš gradonačelnik i predsjednik Skupštine često zna reći kako je tvrtka Flora u posljednjih 10-ak godina nastojala izaći iz okvira prihoda, gledano prihodovnu stranu s prostora grada Virovitice, tako da ne ovisimo isključivo o prihodu koji ostvarujemo kroz djelatnosti koje obavljamo na području grada Virovitice, a to je pogrebna djelatnost, uzdržavanje javnih zelenih površina, skupljanje miješanog komunalnog otpada, što je nekada bio osnovni prihod tvrtke Flora. Od 2005. godine nismo podizali cijene svojih usluga, nismo tražili povećanje, a ne planiramo to ni u 2017. godini u kojoj nas očekuje nova porezna reforma. Nadamo se da će ta porezna reforma donijeti bolje svim gospodarskim čimbenicima u Hrvatskoj, pa tako i Flori, da će doći do korekcije cijena na niže određenih usluga. Na tome radimo, tu se trudimo i uvjereni smo da će to tako biti. Dakle, većinu svog prihoda, gotovo 80 posto, ostvarujemo na drugim područjima, izvan grada Virovitice i u drugim djelatnostima.

Prilagodili smo se vremenu u kojem živimo, napravili smo taj iskorak, imamo sve potrebne dozvole i koncesije. Imamo spretne i sposobne ljude u komercijalnom smislu. Povećanje prihoda je upravo s te pozicije. Ne od grobne naknade, ne od komunalnog otpada, ne od zelenih površina, nego od drugih djelatnosti kojima se bavimo na cijelom području Republike Hrvatske.

Poučeni iskustvima iz prethodnih godina u 2017. ulazimo s jedne strane oprezni u procjenama, a s druge strane optimistični. Nadamo se da zakonodavac i svi drugi čimbenici koji uvjetuju poslovanje gospodarskih subjekata u Hrvatskoj neće učiniti ništa što bi moglo unijeti određenu zbrku ili nered na tom dijelu, a s druge strane očekujemo da ćemo biti barem jednako uspješni kao u 2016. godini. Imamo u planu proširiti našu djelatnost. Jedna od novina je zbrinjavanje otpada koji nastaje iz ambalaže, a to je stiropor. Nabavili smo prešu i balirku tako da ćemo na ovom prostoru Slavonije pokušati svim gospodarskim subjektima kod kojih nastaje ambalažni otpad sa stiroporom dati određene ponude za njegovo zbrinjavanje. Nastavit ćemo i s određenim investicijama, sa svime onime što nam treba da bi se još bolje i kvalitetnije opremili.

Iskoristio bih ovu prigodu i zahvalio svim našim korisnicima koji nas vjerno i zdušno prate sve ove godine, koji nam šalju pozitivne poruke, ohrabruju nas i podržavaju. Zahvaljujem naravno i našem vlasniku, Gradu Virovitici, na razumijevanju i potpori. Svima želim sretan Božić i Novu godinu, puno uspjeha, zdravlja i sreće u novoj 2017. godini.

DAMIR MARENIĆ, DIREKTOR TVRTKE VIRKOM D.O.O.:

Damir Marenić CustomVirkom se u proteklom razdoblju u svakom segmentu nametnuo kao vodeći isporučitelj vodnih usluga na širem području te će kao takav biti okosnica okrupnjavanja na području Virovitičko-podravske županije, a što je između ostalog prije nekoliko godina i uvršteno u sve misije, vizije i ciljeve tvrtke.

– Nedavno smo održali redovnu sjednicu Skupštinu na kojoj smo uskladili planske dokumente s realiziranim vrijednostima, usvojili rebalans Plana nabave te rebalans Plana gradnje komunalnih vodnih građevina za 2016. godinu. Planovi su uvijek razvojni s visoko postavljenim ciljevima, ali isto tako ovisni o sufinanciranju naših partnera, prije svega Hrvatskih voda. Na svu sreću i naše veliko zadovoljstvo i ponos sve posljednje investicije realizirali smo zahvaljujući sredstvima EU. Iako poslovna godina još nije završila, već sada možemo sa sigurnošću reći kako je 2016. najuspješnija godina u povijesti Virkoma, posebice u investicijskom smislu.

Budući da smo prije nekoliko godina vodoopskrbu dovršili u cijelosti i jedan smo od rijetkih isporučitelja vodnih usluga sa stopostotnom pokrivenošću vodoopskrbom, sve naše investicije usmjeravamo na projekte odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda.
Ono što je najvrednije, a samim time i najzahtjevnije za izvođenje je naš već mnogo puta spominjan EU projekt “Aglomeracija Virovitica”. Nakon više od 5 godina mukotrpnog rada, truda, znanja, zalaganja, koordinacije s projektantima, rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, provedbe međunarodne javne nabave, znači mnoštvo zahtjevnog, ali nevidljivog posla, ipak smo dočekali i samu realizaciju i konkretne građevinske zahvate.

S konkretnim radovima smo krenuli u svibnju i trenutačno smo u planiranoj dinamici s krajnjim rokom dovršetka sredinom 2017. godine. Ono što građani mogu vidjeti krećući se po gradu je samo manji dio ukupnih radova na aglomeraciji jer se najzahtjevnije građevine i najveći kolektori izvode po obodu grada, a služe za odvod i rasterećenje postojećih kolektora u samom centru grada, posebice prilikom intenzivnih oborina kod kojih smo do sada imali znatnih problema i nekontroliranog prelijevanja otpadnih voda iz našeg sustava. Projektom “Aglomeracija Virovitica” obuhvaćena je i izgradnja kanalizacijske mreže u naselju Špišić Bukovica i naselju Brezik sve sa spojem na budući uređaj za pročišćavanje otpadnih voda Virovitica. Ukupna procijenjena vrijednost projekta iznosi 184,058.2019 kuna, uključujući i PDV, bespovratna sredstva EU iznose 103,388.722 kuna, nacionalna sredstva 43,857.853 kuna od kojih 40 posto Ministarstva poljoprivrede, 40 posto Hrvatskih voda i 20 posto Virkoma (5,958 posto, odnosno 8.772.950,94 kuna).
Kako kontinuirano vodimo brigu o razvoju cijelog uslužnog područja, tako su se i na području drugih općina u 2016. godini izvodile kapitalne investicija na području odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda. Intenzivirani su radovi na izgradnji kanalizacijske mreže u naselju Gradina, dovršeni su radovi na uređenju terena i šetnica nakon izgradnje kanalizacijske mreže naselja Gornje Bazje, a nastavljeni su i radovi na izgradnji kanalizacijske mreže u naselju Suhopolje. Iako je puno posla iza nas, isto toliko je i ispred nas. Trenutačno pripremamo dokumentaciju za sva ostala naselja po općinama za sustave odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda.

Plan nam je do 2020. godine imati cijelo uslužno područje (grad Viroviticu i četiri susjedne općine) pokriveno sustavom odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda.

Moram naglasiti kako smo već ove godine ustupili resurse Virkoma za provedbu projekta “Aglomeracija Pitomača”, pri čemu će nositelj projekta biti Virkom jer je analiza kroz Studiju izvodljivosti pokazala kako si Vodakom Pitomača ne može samostalno priuštiti tu investiciju.

Na kraju smatram kako se Virkom u proteklom razdoblju u svakom segmentu nametnuo kao vodeći isporučitelj vodnih usluga na širem području te će kao takav biti okosnica okrupnjavanja na području Virovitičko-podravske županije, a što je između ostalog prije nekoliko godina i uvršteno u sve misije, vizije i ciljeve tvrtke.

MATIJA MUSTAČ, DIREKTOR TVRTKE POSLOVNI PARK VIROVITICA:

mustac matija 1S obzirom da su ulaganja ove godine iznosila više od 500.000 kuna te da smo uveli neke nove djelatnosti, smatram da je iza nas jedna uspješna poslovna godina.

– Tvrtka Poslovni park Virovitica registrirana je za obavljanje poslova organizacije i naplate parkiranja, upravljanja gradskom tržnicom, buvljakom, upravljanja zgradama kolektivnog stanovanja, te bivšim Domom HV-a u kojemu je nedavno pokrenuto i održavanje kino predstava. S obzirom da su ulaganja ove godine iznosila više od 500.000 kuna te da smo uveli neke nove djelatnosti, smatram da je iza nas jedna uspješna poslovna godina.
U gradu Virovitici trenutačno imamo 1450 parkirnih mjesta, a plan nam je njihovo daljnje širenje. Ove godine smo uzeli u najam parkiralište kod Konzuma i Offertissime, čime smo uvelike napravili reda na tamošnjim parkiralištima. Uskoro ćemo naplatu parkiranja uvesti i u Gajevoj ulici, odnosno parkiralištu iza kafića “Galeb” i “Lav”. Riječ je o 38 parkirnih mjesta.

S obzirom da se grad sve više širi, u 2017. kreće uređenje dvorca te parka, što znači da ćemo i u tom dijelu grada proširiti broj parkirališnih mjesta.

Što se tiče same tržnice, ove godine smo u njeno uređenje uložili više od 100.000 kuna. Tržnica je trbuh grada i mora uvijek biti uredna, lijepa, čista i građanima za svaku priliku. Uveli smo reda i na šetališni dio oko tržnice. Više nema parkiranja po nogostupu, na čemu nam građani zahvaljuju, a nadstrešnicom smo povezali novi i stari dio tržnice. Cjelokupno uređenje tržnice prijavili smo sa susjedima Mađarima preko jednog projekta prekogranične suradnje, a kako će on proći, pokazat će vrijeme. U svakom slučaju mi smo spremni s Gradom Viroviticom i sami financirati uređenje i cjelokupnu rekonstrukciju tržnice.
Moram također spomenuti i jedan poseban projekt, a to je kino koje se nalazi u bivšem Domu HV-a. Kino je vrlo dobro posjećeno, no javnost mora znati da je projekt uređenje bivšeg Doma HV-a i kina prijavljen na jedan EU projekt i nadamo se da će u budućnosti u tom objektu uskoro biti jedna multifunkcionalna dvorana s modernim kinom kakvo naši građani i zaslužuju.

U kolovozu ove godine od tvrtke Plin Vtc preuzeli smo i toplinarstvo. Grad, Županija i Fond kupili su četiri kotlovnice za 12 zgrada. Po računima se već sada vidi znatno smanjenje troškova. Fiksni trošak prepolovili smo u pola. Za samu potrošnju plina račun ispostavlja Plin Vtc, a mi ga zatim samo prefakturiramo. Već sada su računi za studeni za 45 posto niži u odnosu na prošlu godinu te su građani zbog toga vrlo zadovoljni. Nažalost ima i onih koji ne podmiruju svoje obveze. Žao mi je zbog toga jer smo se uistinu potrudili i učinili sve da umanjimo 50 posto računa u navedenih 12 zgrada. Mi smo mala tvrtka i naravno da to utječe i na dio solventnosti našeg poslovanja. Građanima smo pružili maksimalno i izašli im u susret smanjenjem cijena. Ponavljam, mi smo preuzeli djelatnost toplinarstva, a ne tvrtku Plin Vtc, kako to neki smatraju i zbog čega bojkotiraju plaćanje računa.

ZVONKO KOŽNJAK, DIREKTOR TVRTKE PLIN VTC:

Zvonko Kožnjak CustomNismo narušili rezultate poslovanja i nemamo gubitak kao prijašnjih godina, a koji je nastao prvenstveno jer smo pokušavali osigurati našim korisnicima najpovoljnije cijene plina.

– Na sjednici Skupštine Društva podnio sam izvješće o poslovanju tvrtke od 1. siječnja do 30. rujna 2016. godine, odnosno za prvih 9 mjeseci gdje se vidi da smo uspješno proveli plan naših mjera sanacije i smanjenja gubitaka. Poslovali smo pozitivno, a budući da su nastupili zimski mjeseci, u iduća tri mjeseca očekujemo još veći dio prihoda. Uz troškove koje smo gotovo prepolovili u svim mogućim mjerama, od troškova goriva, održavanja, bilo kakvih nabava, plan naših mjera sanacije i smanjenja gubitaka uključivao je i ukidanje zaposlenicima veliki dio prava iz kolektivnog ugovora, čime su i i oni dali veliki doprinos da poslovanje bude ovako dobro i pozitivno.

Treći element u sanaciji poslovanja je izgradnja 100 kilometara nove plinske mreže te dosta novih priključaka na mrežu.

Što se tiče samog tržišta plina, tvrtka Plin VTC je za ovo zimsko vrijeme na području Virovitice i četiri općine Špišić Bukovice, Lukača, Gradine i Suhopolja osigurala dovoljne količine plina, a budući da je od 1. travnja na snagu stupila niža cijena plina, građani će to osjetiti već u ovom nadolazećem tromjesečju.

Mislim da su i naši gospodarstvenici zadovoljni jer svakome smo ponudili povoljnu cijenu plina.

Sve u svemu mogu naglasiti da nismo narušili rezultate poslovanja, nemamo gubitak kao prijašnjih godina, a koji je nastao prvenstveno jer smo pokušavali osigurati našim korisnicima najpovoljnije cijene plina. Naš utjecaj na kompletnu cijenu plina zaista je minimalan. S obzirom da HERA propisuje i tarifne stavke za distribuciju, a propisivala ih je i za toplinsku, osim opskrbe koja je tržišna, mi smo se ipak uspjeli nekako nositi s tim tržišnim aktivnostima. Uspijevamo zadržati kupce, dio čak i vratiti, a kako sam već kazao, imamo i novih korisnika zahvaljujući brojnim investicijama. Sve je to dokaz da smo se uokvirili u naš plan poslovanja, proveli sve mjere štednje te smanjili troškove gdje god smo to mogli. Mislimo da je to način na koji tvrtka može poslovati stabilnije. S obzirom na uvjete koji dolaze, a to je kompletno otvaranje tržišta u Hrvatskoj, ne samo Plin VTC nego i svih ostalih 50-ak distributera morat će se ili spajati ili uklopiti u veći sustav, jer to je budućnost koja je pred nama. Tržište je zaista neumoljivo, uvjeti su rigorozni i mali jednostavno na tržištu nemaju što raditi. Mi se za sada uspješno nosimo s time zahvaljujući svemu što smo poduzeli i realizirali kako smo i planirali.

Na kraju bih zahvalio svim našim kupcima na našem distribucijskom području, svim građanima korisnicima plina na ovom području. Isto tako zahvaljujem našim zaposlenicima koji su podnijeli veliki teret da bi rezultati bili ovako dobri i uspješni, a sve kako bi kupci i građani imali što bolju cijenu plina i bili što zadovoljniji. (www.icv.hr; zc)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content