Virovitički list: Mato Damjan, načelnik općine Crnac – U 2016. za investicije nužne za sigurnost građana utrošeno 8 milijuna kuna

* Zadatak svake općine je razvoj komunalne infrastrukture, njena izgradnja i održavanje, financiranje i sufinanciranje društvenog života u svim sferama, ističe načelnik Mato Damjan.

Još jedna godina je iza nas, a općine i gradovi zbrajaju ostvarene rezultate, prihode i rashode. Kada se podvuče crta na kraju godine, vidi se koliko je bila uspješna ili ne. Za općinu Crnac 2016. je bila i te kako uspješna. Ova općina zapravo je jedan od najsvjetlijih primjera koliko su male općine potrebne mještanima koji u njima žive.

– Breštanovci, Mali i Veliki Rastovac, Novo i Staro Petrovo Polje nikada ne bi imali rasvjetu, vodovod i druge infrastrukturne mreže da nemamo općinu. Mještani općine su toga i te kako svjesni. No, krenimo redom. Zadatak svake općine je razvoj komunalne infrastrukture, njena izgradnja i održavanje, financiranje i sufinanciranje društvenog života u svim sferama, ali i poticanje gospodarstva i zapošljavanje. Sve su to osnove našega rada kojih se moramo držati da bi naši mještani živjeli normalno i sigurno.

NAJVEĆI PROJEKT IZGRADNJA VODOVODA

Vodoopskrba, odnosno izgradnja vodovoda bio je naš najveći projekt u proteklim godinama koji je ovih dana završen posljednjom dionicom Veliki Rastovac-Breštanovci, ukupne vrijednosti 5,6 milijuna kuna. Nakon tehničkog pregleda osigurali smo pitku vodu za svako domaćinstvo u našoj općini. Idući veliki projekt je izgradnja sustava odvodnje, što je vrlo zahtjevna i skupa investicija, no za kvalitetan život i zaštitu okoliša je prijeko potreban. Nadamo se da ćemo u EU fondove uspjeti realizirati ovaj projekt do kraja. Bilo je tu niz projekata nužnih za normalan život naših mještana kao što su izgradnja kuće oproštaja u Novom Petrovom Polju, početak uređenja kanala Bukavac u Crncu u suradnji s Hrvatskim vodama, završena je rekonstrukcija niskonaponske mreže u Starom Petrovom Polju, a odrađen je i dio postavljanja led javne rasvjete u tom mjestu. Izgrađeno je dječje igralište u Milanovcu, dograđena je učionica u Područnoj školi Veliki Rastovac, a nabavili smo i kontejnere za odvojeno prikupljanje otpada. Dio naših komunalnih poslova vezan je uz redovito održavanje nerazvrstanih cesta, uređenje dječjih igrališta, održavanje javne rasvjete, uređenje naselja i groblja u svim mjestima – kaže načelnik općine Mato Damjan te ističe još nekoliko važnih općinskih projekata realiziranih u protekloj godini.

U PLANU I IZGRADNJA DJEČJEG VRTIĆA

– Izradili smo strateški plan razvoja općine od 2016.-2018. godine te nekoliko projekata za koje posjedujemo građevinske dozvole i za koje očekujemo sredstva iz EU fondova, a od kojih bih posebno istaknuo izgradnju dječjeg vrtića u Velikom Rastovcu, postavljanje led javne rasvjete po cijeloj općini i izgradnju ceste Suha Mlaka-Zvonimirovac, projekt koji je nominiran na podmjeru 7.2.2. Nadalje, tu su još izgradnja pješačkih staza u Crncu te obnove društvenih domova. Ukupna vrijednost tih projekata premašuje 15 milijuna kuna. Treba svakako reći kako smo za društvene djelatnosti izdvajali znatna sredstva pa tako, kada je riječ o djeci i mladima, i u 2016. godini smo financirali obitelji za svako novorođeno dijete, sufinancirali smo prijevoz učenika, stipendirali studente, pomagali pri kupnji školskih knjiga, nagradili najbolje učenike i sufinancirali topli obrok djeci u osnovnoj školi. Nismo zaboravili ni umirovljenike, a starijim i nemoćnim kroz program javnih radova pružali smo svu potrebnu pomoć. Bilo bi dobro da ovakve programe možemo koristiti kontinuirano i tijekom cijele godine. Posebno ističem odličnu suradnju općinskih vlasti s udrugama na području općine, a one su nam i te kako važne za održavanje tradicije te pripremu i organizaciju manifestacija koje se tiču općine.

Općina Crnac je isključivo poljoprivredni kraj i želimo iskoristiti sve prirodne potencijale za razvoj, međutim u uvjetima gospodarske krize to nije lagana zadaća. Želja nam je stvoriti sve uvjete za ostanak mladih koji bi svojim radom osigurali svojim obiteljima normalan život. Godinu 2016. ocjenjujem kao jednu od uspješnih jer je ostvareno niz projekata, a u razvoj komunalne infrastrukture uloženo je više od 8 milijuna kuna.

Svim mještanima općine ovim putem od srca želim blagoslovljen Božić te sretnu i uspješnu novu 2017. godinu – zaključio je Damjan. (www.icv.hr; vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content