Dogodilo se na današnji dan – 9.2.

1573. – Propala Seljačka buna
1573. godine dogodila se presudna bitka između plemića i seljačke vojske pod vodstvom Matije Gupca kod Stubičkih Toplica, kojom je seljačka buna propala. Nakon što su se uzalud žalili caru i banu na zlodjela stranih plemića, seljaci su u znak prosvjeda prestali plaćati nerazumne poreze. Tako je jedan od najgorih plemića Franjo Tahi (Tahy) poslao svoje naoružane plaćenike, ali su ih seljaci s oružjem spremno dočekali. Zbog tog otpora Hrvatski sabor je seljake proglasio izdajicama domovine, na što su oni odgovorili sveopćim ustankom protiv feudalnih gospodara.
Za vođu bune izabran je Ambroz Gubec (kasnije nazvan Matija) iz Gornje Stubice. Ustanici se nisu samo ograničili na rušenje nepravednog feudalnog poretka negoli su ustrojili program po kojemu su planirali ukinuti vladavinu plemstva te se boriti za stvaranje samostalne seljačke države sa sjedištem u Zagrebu[3], uspostavljanje seljačke vlade, koja će voditi skrb o porezima i drugim davanjima za obranu domovine od Turaka. Matija Gubec je sa svojim najbližim suradnicima i prijateljima Ilijom Gregorićem, Andrijom Pasancem, Nikolom Pozepcom, Vinkom Lepoićem i inima digao seljake na ustanak. U noći s 27. na 28. siječnja 1573. godine buna je započela napadom na Cesargrad. Pokret seljaka brzo se proširio, a buna je zahvaćala 60 vlastelinstava na područjima Hrvatske i Slovenije. Ustanici su se podijelili u tri skupine. Prva, pod zapovjedništvom Ilije Gregorića, djelovala je na slovenskom području, druga, pod zapovjedništvom Ivanom Pasancem, na području između Save i Kupe a treća skupina pod zapovjedništvom Matije Gupca, u Hrvatskom zagorju. Nakon početnih uspjeha feudalna vojska je ubrzo slomila bunu.

1900. – Ustanovljen Davis Cup

Na današnji dan 1900. godine ustanovljeno je tenisko natjecanje Davis Cup. Idejni pokretači bila su četiri harvardska studenta, koja su željela izazvati Britance na dvoboj u tenisu. Jedan od četvorice studenata bio je Dwight Davis, koji je osmislio pravila turnira i za vlastite novce kupio trofej izrađen od pravog srebra (platio ga je 1000 dolara). Po Davisu je taj turnir dobio ime. Zanimljivo je da se on kasnije počeo baviti politikom i postao je američki ministar obrane, a kasnije i guverner Filipina. Prvi meč u Davis Cupu odigrale su SAD i Velika Britanija. Pobijedili su Amerikanci, čiji je kapetan momčadi bio Davis, iznenadivši Britance svojom sposobnošću.

Službeno predstavljena odbojka

Voditelj vježbaonice u jednom YMCA centru u Massachusettsu, W. G. Morgan na današnji je dan službeno predstavio novi sport koji je smislio kako bi razbio monotoniju vježbanja, odbojku, koja se prilično brzo proširila svijetom i postala olimpijski sport.

(www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content