Izložba maketa malih vlakova “Virovitica voli vlakove” hit i izvan Virovitice

Na Željezničkom kolodvoru u Virovitici u prostorijama Sindikata Hrvatskih željeznica od 2015. godine postavljena je izložba maketa malih vlakova pod nazivom ‘Virovitica voli vlakove’.

Izložba je postala pravi hit i virovitička turistička atrakcija, a ono što je zanimljivo je to da je autor izložbe – Varaždinac Goran Denac (36).

Opčinjen vlakovima

Ovaj diplomirani medicinski tehničar je od malih nogu opčinjen vlakovima, a danas je strastveni sakupljač njihovih malih verzija. U Viroviticu je preselio zbog posla u struci, zaljubio se, a danas su supruga i on roditelji dvoje male djece koji su također potajni fanovi malih vlakova.

Goran Denac ih je pak skupljati počeo prije 30 godina kada je došao u posjed polovnog tramvaja koje je tada još izrađivala Mehanotehnika iz bivše Jugoslavija, a čini se kako se cijeli njegov život nekako odvija “uz prugu”.

– Danas roditelji žive u Zbelavi uz sam željeznički kolodvor, a djed i baka gdje sam često provodio ljeta također žive uz samu prugu. Uz to, djed je i radio na željeznici kao pružni radnik – kazao nem je Goran koji se i danas jasno sjeća dana kad je zadnji puta prošla parna lokomotiva prema Varaždinu…

Goran je oko sebe u Virovitici okupio cijeli tim zaljubljenika u vlakove pod nazivom “Virovitica voli vlakove”, a u kolekciji za sada imaju oko 3000 modela vlakova.

Naročito su ponosni na kompletne sastave povijesnih vlakova u mjerilu 1:87 kao što su Orient express, Hellas Istanbul express, Jugoslavia express, Hrvatska Mimara, Jugoslovenska Mimara i brojne druge. Sve se to može vidjeti na zanimljivoj izložbi, svojevrsnom muzeju malih vlakova, u Virovitici na 250 četvornih metara čije je središte maketa veličine pet s pet metara i 150 metara pruge, po kojoj se paralelno vozi oko 25 vlakova kojima upravlja računalo.

– Posebno je atraktivna odnedavno složena mogućnost da uđete na izložbu i sa svojim pametnim telefonom ili tabletom se spojite na naš sustav i sami odaberete vlak koji želite voziti i sami ga vozite s tabletom, a naš kompjuter pazi da ne dođe do sudara s ostalim vlakovima – kaže Denac te ističe kako izložba oduševljava i stare i mlade te su reakcije predivne.

– Djeca, pa i odrasli, doslovno razrogače oči i kako ulaze iz prostorije u prostoriju i samo kažu “ pa je l’ toga ima još..?! – kaže Goran.

Skupi modeli

Kolekcionarstvo je skup hobi

Može se pretpostaviti, a ovaj strastveni kolekcionar nam je i potvrdio, skupljanje maketa vlakova je skup hobi. Financiranje postaje prava umjetnost, ali nekako se uspijeva.

– Dijelom se financira iz plaće, a dijelom iz preprodaje modela – kazao nam je Goran Denac koji uspijeva nešto zaraditi na preprodajama modela. – Na eBayu na aukcijama se kupi povoljnije pa se malo podigne cijena i nešto zaradi, no i to je danas puno teže – kaže Denac te ističe kako imaju podršku Sindikata željezničara, ali i Turističke zajednica grada Virovitice. (www.varazdinske-vijesti.hr, foto: Matija R.)