Grad Virovitica pomoći će građanima u obnovama vanjskog izgleda i okoliša zgrada

* Ne može se ulagati u jedan dio grada, a da drugi bude loš. Ako planiramo razvoj turizma i gospodarstva, onda svi moramo raditi na tome. Ne ulazim u privatno vlasništvo, ali centar grada mora biti uređen, ističe gradonačelnik Ivica Kirin

Tvrtka Poslovni park i Grad Virovitica izmjenom kotlovnica ostvarili su velike uštede stanovnicima tih zgrada. No, rad za dobrobit građana time ne završava, već se samo nastavlja brojnim drugim aktivnostima. Gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin tim povodom istaknuo je niz aktivnosti kojima će se pozabaviti u idućih nekoliko godina.

– Nakon što smo riješili problem toplinske energije i pokazali građanima da se može, osim nogostupima i cestama u iduće dvije-tri godine pozabavit ćemo se i prostorima oko zgrada te ćemo ponuditi stanarima pomoć u uređenju okoliša njihovih zgrada. Grad, zbog toga što je taj okoliš sada javna površina, može ulagati u parkirališta koja mogu biti privatno-javna. Jedan dio parkirališta možemo ostaviti za stanare, a ostatak namijeniti ostalim građanima koji će plaćati parking. Osim toga, kad se urede dvorac i park, započet ćemo s obnovama pročelja zgrada koja se nalaze u središtu grada.

Kada se izabere izvođač radova, odredit će se kako moraju izgledati pročelja u konzervatorskoj jezgri grada. Onaj koji neće završiti obnovu pročelja svoje zgrade, morat će napraviti palisade s budućim nacrtom zgrade. To će biti obaveza svih vlasnika kako bi ih se natjeralo da urede svoje zgrade. Ne može se ulagati u jedan dio grada, a da drugi da bude zanemaren. Ako idemo u razvoj turizma i gospodarstva, onda svi moramo raditi na tome. Ne ulazim u privatno vlasništvo, ali središte grada mora biti uređeno.

GRAD ĆE POMOĆI OKO OBNOVA

U svemu tome Grad će pomoći ljudima jer nam nije svejedno kako će izgledati zgrade u središtu grada. To su zgrade koje čine vizualni identitet grada. Kao što smo s Fondom za zaštitu okoliša riješili kotlovnice, tako ćemo iskoristiti sve što je moguće da bismo građanima pomogli i oko toga. Pronaći ćemo model i razgovarati s bankarima jer nam je stalo da ovaj grad izgleda lijepo. Tu su Hrvatska banka za obnovu i razvitak, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondovi Europske unije, Fond za zaštitu okoliša, obratit ćemo se svima jer je ovo projekt od privatno-javnog interesa. Nema smisla da se ulaže u uređenje središta grada i dvorac, a da pročelja zgrada budu neuređena.

Na dosta mjesta se javlja zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, jer ne znate od koga bi dobili suglasnost, ali sada iz EU fondova i prave projekte imamo priliku riješiti taj dugogodišnji problem.

Cijeli tekst možete pročitati u novom broju Virovitičkog lista. (www.icv.hr; ml)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content