Dogodilo se na današnji dan – 20.3.

Albert Einstein objavio teoriju relativnosti
Na današnji dan 1916. godine objavljena je u njemačkom znanstvenom časopisu “Annalen der Physik” Einsteinova opća teorija relativnosti. Ta teorija objašnjava gravitacijsku silu kao posljedicu zakrivljenosti prostora i vremena. Eksperimentalni dokaz za tu teoriju je pojava savijanja zraka svjetlosti u jakom gravitacijskom polju (primjerice zvijezda). Teorija je uvelike prihvaćena kad se pomoću nje uspjelo objasniti nepravilnosti u kretanju planeta Merkura, koje su bile neobašnjive Newtonovom teorijom gravitacije. I danas, više od 90 godina od njenog objavljivanja ta teorija zaokuplja mnoge fizičare.

Nikola Tesla patentirao bežični prijenos energije

Na današnji dan 1900. godine Nikola Tesla dobio je patent za bežično prenošenje električne energije. Smatrao je da bi se na taj način ukinula potreba za dalekovodima i električnim vodovima. Na osnovu te ideje sagrađen je toranj na Long Islandu koji je trebao emitirati električnu energiju, no navodno je glavni ulagač odustao od financiranja kad je shavatio da bi na taj način električna energija bila dostupna svima besplatno. Naime, bez žica bilo bi nemoguće mjeriti koliko je koji potrošač uzeo struje. Izgradnja tornja na Long Islandu prekinuta je nakon prestanka dotoka sredstava.

Izdan roman Čiča Tomina koliba
Prvi bestseller SAD-a, roman Čiča Tomina koliba spisateljice Harriet Beecher-Stowe, prvi je put izdan kao knjiga 1852. godine. Prijašnja izdanja koja su u nastavcima izlazila u abolicionističkom časopisu National Era dodatno je polarizirala abolicionističku i anti-abolicionističku debatu te potaknula sunarodnjake na razmišljanje o crnačkom ropstvu, glavnoj temi romana.

Libby Riddles pobijedila na 1.161 milju dugoj snježnoj utrci saonica s psećom zapregom
Amerikanka Libby Riddles 1985. godine pobijedila je na 1.161 milju dugoj snježnoj utrci saonica s psećom zapregom. Utrka koja se osam do petnaest dana (ovisno o vremenskim uvjetima) vozi od Willowa do Nomea u Aljasci, time je dobila prvu žensku pobjednicu koja je samo o toj pustolovini napisala tri knjige.

(www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content