VIDEO: Ministrica Gabrijela Žalac i ministar Tomislav Tolušić predstavili Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem

Vlada RH je na sjednici u srijedu, 9. ožujka, donijela Odluku o osnivanju Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem. Savjetom će predsjedati predsjednik Vlade Andrej Plenković, a zamjenica predsjednika Savjeta bit će ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac. U radu Savjeta će sudjelovati svi ministri vezani za korištenje fondova Europske unije, pet župana slavonskih županija među kojima i obnašateljica dužnosti župana Sanja Bošnjak, pet direktora razvojnih agencija među kojima je i ravnateljica VIDRA-e Emina Kovač, predstavnici udruga gradova i općina, Hrvatskoga sabora i Ureda predsjednice, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske udruge poslodavaca, Hrvatske obrtničke komore i rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac naglasila je da je Projekt Slavonija, Baranja i Srijem jedan od ključnih projekata ove Vlade. Stoga će Savjet raspravljati o korištenju fondova Europske unije, ali i o mjerama kojima će se kroz državni proračun pokušati zaustaviti iseljavanje ljudi iz pet slavonskih županija. Savjet će, kazala je ministrica, biti savjetodavno tijelo u provedbi projekata financiranih sredstvima iz različitih izvora Europske unije i iz domaćih izvora.

– Sve strateške projekte slavonskih županija povezat ćemo s izvorima financiranja koji su nam na raspolaganju iz tri operativna programa – kazala je ministrica Žalac istaknuvši da prvi puta u Vladi Republike Hrvatske imamo ovakav Savjet koji će biti posvećen decentraliziranom upravljanju europskim sredstvima i uvažavati potrebe regionalnih i lokalnih vlasti.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić napomenuo je da tri ministarstva najbitnija za Slavoniju vode upravo Slavonci – to su Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU , Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo financija. Dodao je da to dovoljno govori o interesu Vlade i samog premijera za Slavoniju koja mora izaći iz negativne priče u pozitivnu i to zahvaljujući radu Vlade, a pogotovo novcima koji nam stoje na raspolaganju iz EU i nacionalnih sredstava. Govoreći o resoru poljoprivrede, ministar Tolušić je kazao da očekuje da će barem pola od 2,4 milijarde eura iz Programa ruralnog razvoja doći u Slavoniju.

– To su novci za nove farme, za nove traktore i za uređenje naših sela. Dolazim s terena, znam kakva je tamo situacija, znamo koji su problemi i njih uistinu možemo riješiti kroz vrijeme koje stoji ovoj Vladi na raspolaganju.

Naglasio je da Slavonija može biti bolje i kvalitetnije mjesto za život. Posebno se osvrnuo na mlade poljoprivrednike te kazao da će se za njih osigurati dovoljno novca za sve projekte kako bi upravo oni ostali na selu i pronašli svoju sreću u Slavoniji. (vlada.gov.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content