Virovitica je “pametni grad”: Pomoću MyCity aplikacije, weba i pametnih telefona, prijavljujte komunalne nepravilnosti

Grad Virovitica je pametni grad, zahvaljujući novim uslugama koje je gradska uprava ponudila građanima, a u suradnji s tvrtkama Microsoft i Omega software. Riječ je o Portalu otvorenih podataka te MyCity servisu za prijavu komunalnih nepravilnosti na području grada, čime grad Virovitica postaje jedan od predvodnika Smart City pokreta u Hrvatskoj. Nove usluge predstavljene su na najvećoj poslovno-tehnološkoj konferenciji u regiji WinDays17 u Poreču.

“Od danas, građani Virovitice imaju pristup mreži javnih podataka i bliži su nadležnim službama koje pokrivaju komunalne djelatnosti u Gradu. Mogu aktivirati nadležna tijela za rješenje konkretnih problema – objasnio je gradonačelnik Ivica Kirin. Gradska uprava putem ODS-a (OpenDataStore) platforme, a javnošću će biti povezanija uz pomoć tri aplikacije – DataStage, OpenDataPortal te MyCity. Prve dvije služe prikupljanju i objavljivanju podataka, dok MyCity služi za prijavu komunalnih nepravilnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa...

MyCity aplikaciju građani mogu instalirati na svoje pametne telefone te označiti na njoj konkretnu lokaciju za koju trebaju intervenciju gradskih i komunalnih službi. – Građani putem aplikacije mogu prijaviti blokiran nogostup ili parking, rupe na kolniku, novo divlje odlagalište ili lokaciju na kojoj treba pokositi travu. Svaka prijava bit će zabilježena, kao i tko ju je zaprimio, a građani će putem aplikacije dobiti i obavijest o tome je li reagirano na vrijeme i što je učinjeno. Takva, otvorena suradnja s građanima omogućit će nam brzo rješavanje aktualnih komunalnih problema, ali i sankcioniranje onih službi koje su dužne reagirati, ali to ne čine – objasnio je gradonačelnik Ivica Kirin.

Smatra da su se otvaranjem javnih podataka Grada u strojno čitljivom obliku stvorili preduvjeti za rast digitalne ekonomije. “Pozivamo građane, predstavnike obrazovnog sektora i poduzetnike da svojom kreativnošću stvore novu dodanu vrijednost,a na dobrobit cijele zajednice” – rekao je aktualni gradonačelnik Ivica Kirin. (virovitica.hr, mlo)