FOTO: „Hrvatska volontira“ u Slatini

Hrvatska mreža volonterskih centara od 2011. godine organizira manifestaciju pod nazivom „Hrvatska volontira“ kojom se na nacionalnoj razini nastoji mobilizirati velik broj organizatora volontiranja i volontera kako bi se istaknuo ogroman značaj volontiranja za razvoj suvremenog demokratskog društva u kojem svaki pojedinac ima pravo i odgovornost dati svoj doprinos i u kojem se takav doprinos cijeni i vrednuje. Manifestacija se održava na nacionalnoj razini svake godine krajem svibnja u trajanju od 6 dana. Prijavljivanjem raznih volonterskih aktivnosti, uključuje se velik broj pojedinaca, organizacija civilnog društva, institucija i tvrtki koji kroz različite javne akcije u svojim zajednicama promoviraju volontiranje.

U Slatini su se ovoga tjedna manifestaciji priključili Društvo NAŠA DJECA – ogranak Slatina i udruga osoba s intelektualnim poteškoćama JAGLAC iz Orahovice. Silvija Štimac, volonterka JAGLACA, profesorica u SŠ Marka Marulića organizirala je u svojoj školi susret organizatora volontiranja i to: udruge KUK (Klub urbane kulture), učenici volonteri iz SŠ MM koje predvodi profesorica Marina Ivoš, Crvenog križa Slatina i udruge Jaglac.

Prvo je udruga JAGLAC na čelu s koordinatoricom volontera profesoricom Lidijom Stojković i volonterkom Ivanom Petrović kratkim video uratkom predstavila rad udruge i doprinos volontera u radu s osobama s poteškoćama u razvoju u Orahovici. Hrvoje Lukač i Karlo Lokner predstavili su rad udruge KUK od obnavljanja prostora na vidikovcu u Slatini do kontinuiranih programa koje nude mladima Slatine. Profesorica Ivoš uspjela je privoljeti 20- tak učenika svoje škole da tijekom školske godine volontiraju pomažući učenicima u svladavanju problema u nastavnom programu u OŠ Eugena Kumičića u Slatini. Višegodišnja volonterka Crvenog križa Slatina Marina Ašpan pojasnila je što nju motivira da se svaki tjedan uključuje u podjelu prehrambenih proizvoda i odjevnih predmeta potrebitima. Vladimir Jelenčić, ravnatelj CK Slatina naglasio je važnost volontiranja za razvoj zajednice i u kojim se sve aktivnostima mladi mogu uključiti u rad ove udruge.

Na kraju je 20 – tak učenika SŠ MM, sudionika ovog predstavljanja, napisalo što ih motivira za volontiranje i u kojim udrugama ili ustanovama. (www.icv.hr, vj)

[g-gallery gid=”411863″]

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content