GRAĐANI OPREZ: Prevaranti uzeli novac starijoj osobi

U Slatini su nepoznati počinitelji počinili kazneno djelo prijevare nad starijom osobom. Naime, 16. svibnja je 84-godišnju staricu putem telefona nazvala muška osoba koja se predstavila kao policajac i rekla joj da ima informaciju da u kući posjeduje krivotvorene novčanice koje je dobila u banci te da će doći policijski službenik koji će provjeriti novac. Ubrzo nakon toga do njezinog stana je došao nepoznati muškarac u civilnoj odjeći koji se starijoj gospođi predstavio kao policajac te od nje zatražio novac koji ima u kući. Nakon što je starica donijela više od 1000 kuna u raznim apoenima i novčanicu u eurima, prevarant je od nje zatražio i osobnu iskaznicu, a kada je starica otišla u sobu i donijela osobnu iskaznicu, prevarant je pobjegao iz stana zajedno s novcem. Zaprimljena je kaznena prijava.

U proteklih nekoliko godina na području Republike Hrvatske, ali i Županije virovitičko-podravske pojavljuju se sve učestalije i raznovrsnije prijevare i krađe nad starijim osobama.

PU virovitičko-podravska je u više navrata putem pisanih priopćenja prema medijima, kao i javnim nastupom preko radija upozoravala građane da ne nasjedaju na razne trikove prevaranata koji raznim prijevarnim načinima i dosjetkama, kradu ili uzimaju novac građanima, većinom starije životne dobi.

Shodno tome izrađeni su plakati i letci koji su podijeljeni starijim osobama diljem Virovitičko-podravske županije kako bi bili što bolje informirani o vrstama prijevara koje upotrebljavaju prevaranti kada im dođu na kućni prag ili ih nazovu telefonom.

Unatoč tome ima i onih građana do kojih ta upozorenja nisu došla pa stoga ponavljamo:

KAKO SE ZAŠTITI OD SVE VEĆEG BROJA RAZNIH PREVARANATA:

Ne pristanite na nagovaranja raznih osoba putem telefona ili osobno kako će vam oni u ime neke tvrtke oprostiti vaš novčani dug do 10.000 kuna u zamjenu za trenutnu isplatu njima na ruke.

Mogući oprosti dugovanja, ako do njih dođe, neće se provoditi na kućnim pragovima, već će građani biti pozivani u razne ustanove, gdje će se to provoditi na drugačiji način.
Ne vjerujte osobama koje vam dođu ispred kuće ili stana i predstavljaju se kao djelatnici raznih tvrtki npr. HEP-a, banke, djelatnici za legalizaciju i slično, koji će od vas na licu mjesta tražiti novac da bi vam učinili nekakvu uslugu, jer djelatnici banaka bi svoje klijente pozvali u banku, a ne novce provjeravali u vašoj kući!

Takve osobe ne puštajte u svoje domove, a da se prethodno i pouzdano ne uvjerite o kome je riječ, jer oni su vjerojatno došli s namjerom da vas prevare!

Ukoliko se predstavi kao službena osoba, tražite od nje na uvid službenu iskaznicu koju su sve osobe koje službeno postupaju dužne imati i dati vam na uvid!

Ne dajte se zavesti uvjeravanjem nepoznatih osoba, njihovim titulama i sličnim nastupima!
Ne nasjedajte na upornost nepoznatih osoba koje vam po svaku cijenu žele ući u dom pod izlikom nuđenja na prodaju „po povoljnim cijenama“ raznih predmeta (medicinskih pomagala npr. masažera, knjiga, posteljine, suđa, kućanskih uređaja i sličnog), ili „bolesti“, traženja milostinje i sličnog – jer se izlažete riziku da budete prevareni!

Kad ste sami u stanu ili kući, ne stavljajte to do znanja sumnjivim osobama te zamolite nekog od susjeda da vam se pridruži!

Zapišite registracijsku oznaku vozila kojim su se sumnjive osobe dovezle te njegovu boju, marku i druge karakteristične detalje vozila!

Zapamtite izgled osoba, boju kose i očiju, visinu, stas i karakteristične znakove (madeže, ožiljke, tetovaže i slično)!

Posumnjate li u osobe, a posebice ako je riječ o počinjenju kaznenog djela, ODMAH obavijestite policiju na broj 192! (policija.hr)