Obilježena 23. obljetnica smrti prvog potpredsjednika Hrvatskog sabora Stjepana Sulimanca Štefine

Na mjesnom groblju u Turnašici, uz polaganje vijenaca i paljenje svijeća, odana je počast prvom potpredsjedniku Hrvatskog sabora Stjepanu Sulimancu Štefini povodom 23. obljetnice njegove smrti. Počast Stjepanu Sulimancu odalo je Ministarstvo hrvatskih branitelja predvođeno pomoćnikom ministra Nenadom Križićem, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Josip Đakić, županijski pročelnik i izaslanik obnašateljice dužnosti župana Virovitičko-podravske županije Igor Andrović, načelnik Željko Grgačić u ime Općine Pitomača, izaslanik predsjednika Županijskog odbora HDZ-a Đuro Bukvić te ravnatelj Josip Ivoš u ime Srednje škole Stjepana Sulimanca koja nosi ime po ovom pučkom tribunu.

Nakon polaganja vijenaca na posljednjem počivalištu ovog borca, idealista i pjesnika, održana je sveta misa zadušnica u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Turnašici, a potom su nazočni obišli Spomen sobu Stjepana Sulimanca – Štefine.

IMG 4434

Stjepan Sulimanac, jedan od samozatajnih, ali srcem velikih ljudi, odrastao je u siromašnoj seljačkoj obitelji. Nije mu bilo važno da bude veliki političar, bio je čovjek koji je iznad svega volio Hrvatsku zbog čega je za vrijeme bivše Jugoslavije bio i više puta osuđivan. Na prvim demokratskim izborima 1990. izabran je za zastupnika u Hrvatski sabor ispred Hrvatske demokratske zajednice i obnašao je dužnost potpredsjednika Hrvatskog sabora. Za njega se kao za malo kojeg političara može iskreno reći da je bio – čovjek iz naroda. Njegovi nastupi, djela i riječi ostale su duboko urezane i nemjerljive s materijalnim bogatstvima.

Bavio se je i književnim radom. Njegovo prvo istaknutije djelo bio je igrokaz Uskrs slobode i ljubavi. Svoje pjesme i literarne radove objavljivao je u Hrvatskoj straži, Hrvatskom zadrugaru, Žumberačkim novinama, Maruliću, Danici i drugdje,… Posmrtno je, 1995. godine odlikovan Veleredom kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom
Narodnom tribunu koji je svoj život posvetio slobodnoj Hrvatskoj i hrvatskom narodu boreći se za njegova “prava i pravice”, počast su odali i saborska zastupnica Vesna Bedeković, načelnik Općine Špišić Bukovica Hrvoje Miler, privremeni pročelnik u Gradu Virovitici Marijo Klement, zamjenik gradonačelnika Orahovice Darko Žužak… (www.icv.hr, mb; foto: M. Bašić, K. Toplak)

[g-gallery gid=”409882″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content