Projekt Virovitičko-podravske županije ”Centar za istraživanje i razvoj u mljekarstvu” bit će spas za mljekarstvo kontinentalne Hrvatske

Župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović sastao se s mljekarima s područja Virovitičko-podravske i Bjelovarsko-bilogorske županije, članovima proizvođačke organizacije “Mliječni put”, a tema sastanka bila je aktualna problematika u sektoru mljekarstva te izgradnja Centra za istraživanje i razvoj mliječnih proizvoda u Virovitici koji je tom prigodom prezentiran mljekarima. Izgradnja i razvoj ovog Centra, zajedno s istraživačkom infrastrukturom ima za cilj poboljšati razvoj mljekarskog sektora s područja VPŽ te Kontinentalne Hrvatske kroz provođenje znanstveno istraživačkih aktivnosti u području mljekarstva, kao i korištenju rezultata tih aktivnosti u osnaženju istraživačkih i razvojnih kapaciteta županije i kontinentalne Hrvatske.

Inače, Virovitičko-podravska županija je još u vrijeme današnjeg ministra poljoprivrede, a tada župana, Tomislava Tolušića, pokrenula projekt izgradnje sirane, no kako do danas nije bilo EU natječaja za navedeno, ovaj projekt je ”bio na čekanju”. U međuvremenu su i uvjeti za prijavu promijenjeni, pa će se u budućnosti prijaviti sličan projekt.

Prema riječima župana Igora Androvića, glavni cilj je pomoći mljekarima kojima je gorući problem niska otkupna cijena te uvoz mlijeka.
– Virovitičko-podravska županija će u suradnji s VIDRA-om i Agronomskim fakultetom u Zagrebu i Zavodom za mljekarstvo pri Agronomskim fakultetom, prijaviti projekt ”Centar za istraživanje i razvoj u mljekarstvu”. Rezultati bi trebali biti poznati do kraja godine, a ako sve bude u redu, početak gradnje ovog Centra, bio bi iduće godine. Nama je želja, kada se ”Centar za istraživanje i razvoj u mljekarstvu” izgradi, dati ga na upravljanje proizvođačima mlijeka i njihovim organizacijama kako bi bio njima na korist. Ovo je jedinstven projekt u Hrvatskoj, a želja i cilj nam je zaustaviti opadanje broja mljekara, a samim time i proizvodnje mlijeka – kazao je između ostalog virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Proizvođači su dali punu podršku projektu naglasivši kako u ovom projektu vide spas za mljekarstvo i ruralni prostor.

Budući centar, pružat će primijenjena i razvojna istraživanja kroz korištenje novih tehnologija, kroz razvoj i stvaranja prototipa mliječnih proizvoda u suradnji sa znanstvenim institucijama, a sve na korist mljekarima i njihovoj industriji.
Centar za istraživanje i razvoj u mljekarstvu bit će opremljen s opremom potrebom za cjelokupni proces prerade mlijeka. Realizacija projekta predstavljat će poveznicu između navedenih te će koristeći se resursima i uslugama Centra, imati priliku približiti se i pojačati svoje znanstveno istraživačke i razvojne aktivnosti prema privatnom sektoru s ciljem povećanja njegove konkurentnosti kroz transfer znanja i tehnologije koje će biti javno dostupne svima.
Sastanku u Virovitičko-podravskoj županiji, uz mljekare, između ostalih, nazočila je i ravnateljica VIDRA-e Emina Kovač, kao i privremeni pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i europske fondove VPŽ Dario Ripli. (vpz.hr, icv.hr, Fotografije: Martina Bašić)

[g-gallery gid=”413707″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content