Marelica – baršunasti nektar zdravlja

Marelica (lat. Prunus armeniaca) je jedna od najpopularnijih voćki na svijetu. Kao i drugo koštuničavo voće – šljive, bademi, breskve, višnje, trešnje – pripada rodu Prunus porodice ružovki.

Riznica vitamina i minerala
U 100 grama ovog voća sadržano je oko 16% RDA vitamina C te čak 64% RDA vitamina A. Tu su još i vitamini K, B1, B2, B3, B6, E te minerali kalij, kalcij, bakar, željezo, magnezij, mangan, fosfor i cink. Marelice obiluju i karotenoidima koje imaju izuzetna antioksidacijska svojstva. Jedan od najznačajnijih je likopen koji štiti organizam od štetnog sunčevog zračenja i kancerogenih oboljenja. Suhe marelice bogate su prehrambenim vlaknima, posebno topivim vlaknima koja igraju važnu ulogu u smanjenju LDL kolesterola i ukupnog kolesterola.

Zašto jesti marelicu?

1. Štiti od raka – Antioksidansi i druge tvari iz plodova marelice imaju snažne učinke u prevenciji raka. U tu svrhu posebno se preporučuje kombinacija suhe marelice (200 g), suhe šljive (100 g) i oguljenih oraha (100 g). Sameljite voće u mašini za mljevenje, dodajte 2 jušne žlice meda i dobro promiješajte. Smjesu stavite u staklenku s čvrstim zatvaračem i spremite u hladnjak. Konzumirajte dva puta dnevno (ujutro i navečer) po jednu čajnu žlicu.
2. Ublažava artritis – Marelica i njezino ulje imaju snažna protuupalna svojstva, osobito pomažu u ublažavanju boli na područjima zahvaćenim artritisom, ali doprinose i smanjenju ostalih simptoma ove bolesti.
3. Poboljšava probavu – Marelice su bogate vlaknima koja uravnotežuju metabolizam i sprječavaju zatvor. Sadrže velike količine pektina i celuloze koji djeluju kao blagi laksativ.
4. Čuva zdravlje srca – Bogatstvo likopena, vitamina C i ostalih antioksidansa smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, snižava loš kolesterol (LDL) i smanjuje rizik od srčanog udara.
5. Njeguje kožu i kosu – Marelice su bogat izvor vitamina C koji pomaže i u održavanju elastičnosti kože. Vitamini A i E pospješuju oporavak kože te doprinose njezinom zdravom i lijepom izgledu. Hranjive tvari prisutne u ovom voću sprečavaju gubitak kose i stimuliraju njezin rast. Koriste se i u liječenju akni, mitesera, pjega i drugih kožnih nepravilnosti.
6. Čuva trudnoću – Marelice su posebno korisne ženama u vrijeme trudnoće jer sadrže vitamine A, C i E, kao i minerale fosfor, silicij, kalcij, željezo i kalij. Sok od marelica je odlično sredstvo za ublažavanje mučnine i reguliranje probave. Za trudnice su od velike koristi i suhe marelice jer imaju visok udio željeza, ali i male količine minerala bakra koji pridonosi boljoj apsorpciji željeza.
7. Pomaže u mršavljenju – Vrlo su hranjive, a istovremeno imaju malo kalorija – u 100 grama ovog voća sadržano je svega 48 kalorija.
Obiluju prehrambenima vlaknima koja svojim bubrenjem izazivaju osjećaj sitosti i tako sprečavaju prejedanje. To ih čini prikladnom namirnicom za održavanje optimalne tjelesne težine te savršenim dodatkom prehrani za vrijeme dijete.

alternativa

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content