U “Mikeškom jestveniku” dobili smo i recept za nekada popularne placke ili tijesto na plotlu. Donosimo zapis koji čuvaju u Gradskom muzeju Virovitica, a kazivala ga je Božica Galoši.
U sklopu nastave i ovog projekta učenici Strukovne škole Virovitica upoznali su se s receptom i izradili placke na fotografiji. U tek!

Tijesto na plotlu – placke

Crveni krumpir se oguli, nareže na kockice i skuha u posoljenoj vodi. Iscijedi se, zdrobi te se doda šaka brašna da zagusti smjesu i malo ulja. Sve skupa se razvalja u male kuglice, pritom treba pripaziti da tijesto nije ljepljivo. Od kuglica oblikovati male okrugle placke. Tako pripremljene peći na ugrijanoj plotni, plotli ili tavici. Na gotove placke stavlja se i maže topla svinjska mast i posipa sitno narezani bijeli luk. Jede se toplo sa ili bez sezonskog povrća kao što su paradajz, paprika, mladi luk.

Gradski muzej Virovitica