Pred nama je četvrti ovosezonski toplinski val: Temperature će biti jako blizu 40°C, rekorda iz 2012. godine

Prema rječima našeg meteorologa Kristijana Paljara u tjednu pred nama očekujemo pravi temperaturni pakao.

Što su vrući dani, a što topli dani

Topli dani su dani kada je temperatura zraka tijekom 24 sata barem jednom jednaka ili veća od 25°C. Gledajući višegodišnji klimatološki prosjek 1971.- 2000. topli dani se tijekom kolovoza javljaju oko 20 puta na području Virovitice.

Vrući dani, su dani kada je temperatura zraka barem jednom tijekom 24 sata jednaka ili viša od 30°C. Gledajući višegodišnji klimatološki prosjek 1971.- 2000. vrući dani se tijekom kolovoza javljaju 7 puta na području Virovitice.

Apsolutni temperaturni maksimum tijekom kolovoza je na području Virovitice izmjeren je 24. kolovoza 2012. godine. Iznosio je 40.0°C.

Sad i sami možete razlikovati pojmove „normalnog i nenormalnog“ ljeta.

Pred nama je četvrti ovosezonski toplinski val

Znate li što je toplinski val, a što toplinski udar?

Toplinski val je – dugotrajnije razdoblje izrazito toplog vremena, nerijetko praćenog i visokim postotkom vlage u zraku. Mjeri se u odnosu na uobičajeno vrijeme određenog područja, u odnosu na uobičajene temperature nekog razdoblja ili sezone. Temperature koje su za toplija klimatska područja normalne i uobičajene, u hladnijem području mogu predstavljati toplinski val ukoliko su izvan uobičajenog vremenskog obrasca tog područja.

Toplinski udar je – stanje organizma koje karakterizira povišena tjelesna temperatura koja nastaje zbog pojačane tjelesne aktivnosti u uvjetima visoke temperature i vlage zraka, kada prirodni termoregulacijski mehanizmi tijela nisu više sposobni osloboditi višak topline u okolinu. Najvažniji mehanizam oslobađa viška topline je isparavanje znoja. Ako je postotak vlage u zraku visok, znoj ne može isparavati i tijelo nema načina da se riješi viška topline. Toplinski udar je vrlo opasno stanje iz kojeg se organizam ne može izvući sam. Svi takvi bolesnici umiru ako im se ne pruži pomoć.

Toplinski val je pred nama. Vrhunac toplinskog vala očekujemo u tjednu pred nama kada bi se živa u termometrima iznad većeg dijelu VPŽ u hladu dizala od 32°C do 39°C.

Vjerojatno se pitate zašto termometar u automobilu gotovo uvijek pokazuje temperaturu zraka višu u odnosu na stvarnu izmjerenu.

Standardno – temperatura zraka se mjeri na 2 metra visine iznad tla, na mjestu koje je zaklonjeno od izravnog sunčevog ili bilo kojeg drugog toplinskog zračenja (npr. dugovalnog sa Zemljine površine). Također, termometar ne smije biti izložen izravnom utjecaju vjetra. Najbolje mjesto koje će osigurati navedene uvjete jest meteorološka kućica (zaklon). Mjerni uređaji (termometri) koji nisu postavljenje po ovim standardima (WMO-a) pokazivati će odstupanja od realne vrijednosti (toplije ili hladnije).

Znajte i da je temperatura zraka na direktnom sunca veća je za 10°C do 15°C nego u hladu meteorološke kućice. Ili, da temperatura zraka u unutrašnjosti parkiranog automobila, koji je na suncu, za svega desetak minuta može porasti na čak 69°C.

Očekivani maksimum temperature zraka u tjednu pred nama po zadnjim izračunima izlaznih prognostičkih modela je 39°C. Tko zna, možda se približimo ili premašimo temperaturni rekord iz 2012. godine. Izmjeren 24. kolovoza 40.0°C.

Jutarnje temperature zraka u tjednu pred nama očekujemo od 19°C do 24°C u drugoj polovici tjedna (tople noći) . Najviše dnevne od 32°C do 39°C u drugoj polovici tjedna. Vjetar slab do umjeren južnih i jugozapadnih smjerova. UV indeks vrlo visok 8,9-10/12. (www.icv.hr, kp, foto: arhiva)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content