PDCK se predstavio na “Danu Hrvatske” u Grazu

Krajem ožujka 2011. godine, delegacija Virovitičko-podravske županije u kojoj je bio današnji župan Igor Andrović, posjetila je Holzcluster Steiermark i HIZ – Drvno inovacijski centar Zeltweg u Austriji, nedaleko Graza. Osim toga, obišli su i tvrtku Mayr Melnhof Holz Leoben čija je upravna zgrada, sva od drveta, proglašena najboljom i najljepšom arhitektonskim građevinom u Austriji u kategoriji upravnih zgrada izgrađenih od drveta. Tada je nastala ideja za Panonski drvni centar kompetencija, čija je direktorica, Ivana Filipović, na Danu Hrvatske u Grazu, govorila o značajkama, kao i širokom spektru mogućnosti za tematiku vezanu uz drvno-prerađivačku, ali i druge industrije, ovog, do sada, najvećeg i najznačajnijeg EU projekta Virovitičko-podravske županije.

Inicijativu za Panonski drvni centar kompetencija potaknula je Virovitičko-podravska županija uz tadašnjeg župana, danas ministra Tomislava Tolušića. Županija je bila nositelj, VIDRA je napisala projekt, a partneri su uz nju, bili: Institut Ruđer Bošković i Šumarski fakultet. Godinu dana, nakon otvorenja, PDCK će uskoro javnosti predstaviti „uzornu sobu“ tvrtke Palković i niz projekata koje odrađuju, među kojima je i stvaranje stola Modulos, na koji su posebno ponosni.

holcer e1508966245851Uz Ivanu Filipović, o suradnji znanosti i gospodarstva, na „panelu“ „Gospodarstvo susreće znanosti i istraživanje“, sudjelovali su i Danijela Ćenan, direktorica Centra za industrijski razvoj, Tome Antičić, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Gotthard Rainer, potpredsjednik Advanced Simulation Technology Graz, Wolfgang Pribyl direktor Joanneum Research Forschungsgesellschaft Graz te Sonja Holocher-Ertl, direktorica Austrijskog gospodarskog centra u Zagrebu.

Direktorica PDCK-a Ivana Filipović, nazočne je upoznala s osnovnim karakteristikama, ovog, do sada, najvećeg realiziranog europskog projekta na području Virovitičko-podravske županije, vrijednosti gotovo 45 milijuna kuna od čega je 99 posto sredstava bilo bespovratno. Panonski drvni centar kompetencija je projekt je to koji je uvršten među 20 najboljih EU projekata u Hrvatskoj u razdoblju 2015. – 2016. godina resornog Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. (www.vpz.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content