Zimski heroj: Zoran Raptavi iz Vukosavljevice već sedam godina vozi ralicu za čišćenje snijega – u krčenje snijega ne ide se bez kave, slanine i luka

Od kada je snijeg zabijelio naše krajeve, ralice i ostali radni strojevi su vrlo popularni, a vozači tih vozila vrlo traženi. Nije ni čudo, jer uz visoki snijeg bez njihove intervencije nekad nema odlaska na posao, u školu, kod liječnika…

Jedan od „zimskih heroja“ koji se brine za čiste prometnice i siguran put je i Zoran Raptavi (42) iz Vukosavljevice. U Cestama Bjelovar d.d., koje su zadužene za održavanje cesta, radi 12 godina, a na poslovima raličara oko 7 godina. Podijelio je ovom prigodom s nama dio iskustva tijekom naporne smjene na čišćenju prometnica u Virovitici i okolici.

SNJEŽNI NANOSI

– Zimski uvjeti na cestama ili takozvane „zimske radosti“ nisu samo muka za vozače i pješake nego i za nas cestare – otkrio nam je Zoran, dodajući da nije lako u zimskim uvjetima održavati cestu kako se mnogima čini.

– Snijeg popraćen jakim vjetrom još više nam otežava posao, stvaraju se snježni nanosi pa istu cestu tijekom dana treba očistiti više puta. Svi znaju da su prioritet državne ceste i one moraju biti besprijekorne. Upravo iz tih razloga ponekad ne stignemo očistiti sve ostale ceste brzinom kojom bismo željeli – kaže Zoran, dodajući da se nada da to građani razumiju.

SMETNJA NA PROMETNICAMA

Problem koji se ponavlja iz godine u godinu, kaže, odnosi se na nesavjesne vozače koji svoja vozila ostavljaju parkirana na prometnicama koje treba očistiti. Sve nadležne službe svakodnevno upozoravaju vozače da to ne čine jer na taj način znatno otežavaju posao raličara, ali i riskiraju da im pritom neko drugo vozilo udari u parkirani automobil.

– Mi nemamo vremena na terenu provjeravati čiji je automobil, zvati policiju i slično, nego se svojski mučimo da ga zaobiđemo. Uz to, najgore je što taj dio ceste ostaje neočišćen – kaže Zoran R. na kritike građana o nepotpuno očišćenim cestama. On i kolege ovih su dana radili bez prestanka.

– Nije lako, posebice po noći kada je preglednost manja, a raličari umorniji. No, ne bunimo se jer zima ne traje vječno. Ni ova, a ni prethodne zime nisu nešto obilovale snijegom – dodaje.

GRAĐANI VELIKA POMOĆ

Zoran kaže kako zimskoj službi posao olakšavaju građani koji im često nude i suradnju i pomoć.

– Nemalo puta nas zovu da se kod njih malo ugrijemo, popijemo čaj ili kavu. Puno im hvala na tome. Nama je osmijeh na njihovom licu sasvim dovoljan. Za tople napitke i hranu sami se pobrinemo, jer kako mi raličari znamo reći: bez litre kave, pola table slanine i pola gredice luka ne ide se u čišćenje snijega – smiješeći se kaže nam raličar Zoran.

Istaknuo je da je svakom vozaču ralice izvor radosti kada vidi siguran put, u čijem je čišćenju i sam sudjelovao.

– Sretni smo kada vidimo da naši građani mogu automobilima na posao, autobusi s djecom nesmetano prometovati do škole, a posebice kada naši najstariji građani zbog očišćenih pješačkih staza ponovno mogu put bolnice ili crkve – iskreno kaže naš sugovornik. (www.icv.hr, bs)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content