U Slatini održana početna konferencija projekta ”Energetska obnova zgrade školske sportske dvorane SŠ Marka Marulića Slatina”

Danas je u Srednjoj školi Marka Marulića Slatina održana početna konferencija projekta “Energetska obnova zgrade školske sportske dvorane Srednje škole Marka Marulića Slatina” na kojoj su, između ostalih, nazočili zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Darko Žužak, predsjednik Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije Miran Janačić, pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu Virovitičko-podravske županije Vesna Šerepac, te predstavnici Grada Slatine Sanja Mrzljak-Jovanić i Marin Kokorić.

Na početku konferencije sve nazočne pozdravio je ravnatelj škole Darko Špoljarić zahvalivši se na podršci, prije svega, Županiji kao osnivaču škole i Upravnom odjelu za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu Virovitičko-podravske županije, te Agenciji za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije (VIDRA) i Gradu Slatini.

Nakon pozdravnih riječi ravnatelja Špoljarića, nazočnima se obratio zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Darko Žužak. – Pozdravljam sve prisutne u ime Virovitičko-podravske županije i svoje osobno. Ja bih samo spomenuo da je ovo trinaesti objekt koji je obuhvaćen programom energetske obnove, što škola, što dvorana na županiji u posljednje dvije godine. Glavni produkt koji dobivamo od svih tih projekata je manja potrošnja svih mogućih vidova energije, što u današnje vrijeme puno znači, a samim time i ljepši izgled naših ustanova – rekao je zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Darko Žužak, te dodao kako će se nastaviti s istim projektima, jer još dosta sličnih objekata na području županije vapi za obnovom.

IMG 3873

Projekt “Energetska obnova zgrade školske sportske dvorane Srednje škole Marka Marulića Slatina” u sklopu je provedbe Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji su financirani iz Fondova u financijskom razdoblju 2014.-2020. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a potpisnici ugovora su Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Virovitičko-podravska županija, kao nositelj projekta koji je napisala VIDRA. Ukupna vrijednost projekta iznosi 5.203.703,31 kuna.

Svrha projekta je da se energetskom obnovom zgrade školske sportske dvorane Srednje škole Marka Marulića osiguraju uvjeti za smanjenje potrošnje energije za grijanje/hlađenje na godišnjoj razini od smanjenja 50% u odnosu na godišnju potrošnju energije za grijanje/hlađenje prije provedbe projekta. Osim toga, smanjit će se emisija štetnih emisija CO2 u okoliš, stvoriti zdravije okruženje i ugodniji boravak ciljanoj skupini. Navedeno će koristiti za poboljšanje uvjeta školovanja, a što će rezultirati povećanjem učinkovitosti odgoja i obrazovanja.

Projektom je planirana energetska obnova koja obuhvaća pet građevinskih mjera za poboljšanje toplinske zaštitne ovojnice (toplinska izolacija vanjskih zidova, toplinska izolacija zidova prema negrijanom prostoru, toplinska izolacija podova prema negrijanom prostoru, toplinska izolacija krovišta iznad grijanog prostora i zamjena vanjske stolarije), jednu elektrotehničku mjeru i to zamjenu postojeće rasvjete rasvjetom veće učinkovitosti, te pet strojarskih mjera (zamjena plinske kotlovnice novim visokoučinkovitim sustavom grijanja, zamjena instalacija prirodnog plina, zamjena postojećeg sustava pripreme potrošne tople vode, zamjena sustava ventilacije visokoučinkovitim sustavom prozračivanja s rekuperacijom te instalacija solarnih kolektora). Također je predviđeno formiranje ETC-a školske sportske dvorane uvođenjem zasebnog mjerenja energenata (struje i plina), te vode koji će daljinskim mjerenjem biti spojeni na sustav ISGE-a.

(www.icv.hr, df)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content