FOTO: Slatina kao u Hitchcockovim ”Pticama” – grad zaposjeli gačci

Na dojavu građana, stanovnika stambenih objekata uz slatinsko Šetalište Julija Bürgera kako su njihov park zauzele ptice, izišli smo na teren provjeriti o čemu se radi. Naime, drveće u parku uz šetalište zaposjeli su gačci, ptice koje su vrlo slične vranama, a problem je nastao zbog glasnog glasanja, pogotovo noću i u rano jutro, ali i izmeta kojim “zasipaju” prolaznike, bicikliste, automobile… Da je to stvarno tako uvjerili smo se i sami, jer smo umalo postali “žrtvom” ptičjeg “bombardiranja”. Našem foto reporteru je umalo palo jaje iz jednog od mnogobrojnih gnijezda na glavu i, naravno, razbilo se na stazi.

IMG 6660

Šetalište Julija Bürgera udaljeno je 200-tinjak metara od samog središta grada, tj. Trga sv. Josipa. No, Slatina nije jedini grad u županiji koji ima isti problem, ima ga i Virovitica. Virovitičke nadležne službe pokušale su ptice rastjerati pucnjevima iz pištolja plašljivaca, a već svijena gnijezda s drveća su uklanjana i vatrogasnim šmrkovima, ali već sljedećeg jutra krošnje su ponovno bile pune novih gnijezda.

IMG 6649

Što se Slatine tiče, slučaj građani još nisu prijavili nadležnim službama, pa smo to učinili mi. Razgovarali smo s Marinom Kokorićem, privremenim pročelnikom u Gradskoj upravi, koji nam je potvrdio da u Gradu još nisu zaprimili prijavu građana o toj problematici, te nam je rekao kako će sutra, odmah ujutro, poslati komunalnog redara da provjeri o čemu se radi.

Vrane, odnosno gačci, zaposjeli su veći broj stabala u parku na spomenutom šetalištu, a najviše ih ima na stablu tik uz pješačku stazu na križanju ulica kralja Zvonimira i Nikole Šubića Zrinskog, koje zbog velikog broja gnijezda sliči okićenoj božićnoj jelci.

IMG 6645

Virovitica vs gračci: Hoće li jastreb Hlapić biti dobitni as u rukavu?

Kako smo već pisali, Virovitica ima asa u rukavu, Harrisovog jastreba Hlapića. U pomoć gradu priskočili su Vitold Košir i njegov jastreb kojemu je cilj protjerati gačce iz središta grada.

– Motamo se po trgu i pokušavamo malo uznemiriti gačce kako bi se iselili iz središta grada. Mi smo još jedna mjera uz sve što je Grad do sada poduzeo – rekao je Vitold Košir, potičući Hlapića da napravi još jedan krug iznad crkve sv. Roka i kao pravi prirodni neprijatelj uplaši naporne gačce. Naime, po prirodi stvari sam pogled na jastreba trebao bi im tjerati strah u kosti, a to će, nadaju se iz Gradske uprave, biti dovoljno da pernati ”sugrađani” pronađu nova stabla za gniježđenje izvan središta grada. Budući da svi dosadašnji napori nisu urodili plodom, ostaje pitanje je li u bitci protiv gačaca jastreb Hlapić dobitni as u rukavu?

IMG 6633

Problem s pticama je izraženiji u proljeće

U razgovoru s slučajnim prolaznikom, kojeg je interesiralo što fotografiramo, doznali smo kako je dotični uzgajivač golubova, te nam je rekao kako je problem sa glasnim glasanjem ptica izraženiji u proljeće, jer se tada ptice gnijezde, pare i nesu jaja, te da se na jednom mjestu, koje same odaberu, skupljaju u velikom broju, a što njega kao poznavaoca ptičje ćudi ništa ne čudi.

I tako, Virovitičani će problem pokušati riješiti jastrebom Hlapićem, a kako će se s njim nositi Slatinčani i koju će metodu odabrati, ne ostaje nam ništa drugo nego pričekati i vidjeti. Do tada pripazite kad prolazite uz veliko stablo na križanju ulica kralja Zvonimira i N. Šubića Zrinskog, i ne gledajte u vis kako baš vi ne bi postali nova “žrtva” ptičje “bombe”. (ADF)

IMG 6666

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content