POSLJEDNJA ŽRTVA IMA 75 GODINA: Tko je fatalni vojnik koji zavodi usamljene gospođe na Facebooku?

Društvene mreže prava su prilika za brojne prevarante koji postaju sve kreativniji. U posljednje vrijeme, žrtve, među kojima su i osobe s područja Virovitičko-podravske županije, su usamljene žene koje vreba osoba, a koja se putem svog Facebook profila predstavlja kao američki vojnik na zadatku u nekoj stranoj zemlji.

U komunikaciji ih zavodi lijepim riječima, obeća im ljubavni susret, ali nema novca za kartu pa ih moli da mu pomognu kako bi došao do Hrvatske. Žene uglavnom plate, no vojnika zavodnika nikada ne vide.

Policijska uprava Virovitičko-podravska izvijestila je danas (srijeda) da je posljednja žrtva takve prevare 75. godišnja gospođa s područja Orahovice. Njoj se putem društvene mreže javio „visoki dužnosnik u vojsci s trenutnim radom u stranoj zemlji“ s kojim je neko vrijeme komunicirala, a zatim je zatražio da mu pomogne platiti kartu do Hrvatske, kako bi je posjetio.

Gospođa je to i učinila, uplatila mu je oko 19.500 kuna, a zatim je shvatila kako do susreta najvjerojatnije nikada neće doći, jer je riječ o prevari. Prijavila je slučaj policiji, a koja pak upozorava korisnike društvenih mreža na oprez, da provjeravaju s kim komuniciraju te da ne prihvaćaju sve zahtjeve za prijateljstvom.

Budući da prevaranti i žrtve komuniciraju uglavnom putem Facebooka ili neke druge društvene mreže, teško im se ulazi u trag. Najčešće se dogodi da prevarant odmah prekine komunikaciju nakon što dobije novac pa osim novčanih problema žrtve ostanu i slomljenog srca.

(www.icv.hr, mlo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content