Udruga žena „Bukovčanke“ tradicijskom izradom pisanica njeguje običaje svoga kraja

IMG 20180305 184852

„Ovo se jaje za poljubac daje“ jedna je od ispisanih poruka na tradicijskim uskrsnim jajima koje su izradile članice Udruge žena „Bukovčanke“. Naime, i ove godine organizirale su radionicu tradicionalne izrade uskrsnih jaja koje su dijelile prigodom blagdana i Svete mise, a dobrovoljne priloge i ovoga puta iskoristile su kako bi uljepšale Uskrs potrebitima.

– Ideja i želja nam je ovom radionicom očuvati tradiciju bukovačkoga kraja u tehnici slikanja voskom i izgrebanog jajeta – istaknula je Snježana Pavić, predsjednica Udruge, objašnjavajući što koriste za izradu pravih malih umjetničkih djela.

IMG 20180305 184509– Za bojanje koristimo akrilne boje i boje za tkaninu, crteže radimo olovkom, a potom sliku usavršavamo voskom ili grebanjem oštrim predmetom – ispričala je predsjednica. No, nije samo očuvanje tradicije i običaja razlog organiziranja ovih radionica, nego prije svega druženje uz rad.
– Pokušavamo osmisliti aktivnosti uz koje se možemo družiti. Žene su oduševljenje i zadovoljne jer na taj način dijelimo iskustva, ideje za domaćinstvo i kuhanje… – dodala je predsjednica S. Pavić.IMG 20180305 184802

S time se složila i Ivanka Poslek, koja je članica Udruge već više od deset godina.
– Ovdje dolazim jer volim izrađivati razne kreativne radove, ali puno mi znači i druženje s tim ženama. Veže nas mnogo toga, približno smo istih godinama pa imamo i slične teme za razgovor – zadovoljno je rekla I. Poslek. (www.icv.hr, žđ)

[g-gallery gid=”449009″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content