PET PITANJA, PET ODGOVORA: TIHANA HARMUND, RAVNATELJICA RAZVOJNE AGENCIJE VTA Projektima su obuhvaćene i zgrade, komunalna problematika, ali i osobe u potrebi

Grad Virovitica u suradnji s gradskom Razvojnom agencijom VTA trenutačno provodi 24 projekta ukupne vrijednosti 135 milijuna kuna. Osim dvorca i parka, VTA radi na projektima komunalne infrastrukture i pomoći građanima u potrebi. O kojim je projektima riječ, što je sve potrebno napraviti i znati za izradu jednog projekta, te što sve čeka Viroviticu kroz investicije, pitali smo ravnateljicu Razvojne agencije VTA Tihanu Harmund.

1. Mnogo se radi na energetskoj obnovi javnih zgrada. Kolika se ušteda može očekivati na kraju realizacije tih projekata?
– Radovi na energetskoj obnovi javnih zgrada trebali bi biti gotovi do 30. rujna. Ušteda energije po učinjenom premašila bi uvjete natječaja i bila bi između 55 i 60 posto. Radi se o obnovi Osnovne škole Ivane Brlić-Mažuranić i obnovi obje zgrade Dječjeg vrtića „Cvrčak“. Osim toga, na natječaj smo prijavili još 10 novih projekata za energetsku obnovu, u što ulaze zgrade Centra kulture, Crvenog križa, Sportske zajednice, Područne škole IBM u Milanovcu, zgrada Streljane, Mjesnog doma u Koriji, Golom Brdu, Rezovcu i Podgorju.
Do sada smo dobili odluku za šest projekata, a izradili smo još nova tri – za obnovu Mjesnog doma u Rezovačkim Krčevinama, Svetom Đurđu i obnovi zgrade JVP u Virovitici. U planu nam je pripremiti još i više projekata, a sve s ciljem kompletne energetske obnove javnih zgrada.

2. Koliko posla treba odraditi i koliko vremena odnosi priprema jednog projekta?
– To ovisi o kompleksnosti projekta. Neke pripreme traju duže, odnosno radi li se o infrastrukturi, treba li izraditi studiju izvodljivosti… Sve treba staviti u brojke koje određuju isplativost projekta. Osim toga, za izradu projekta treba puno sastanaka, dogovora, pisanja, a pritom treba biti vrlo oprezan jer u slučaju greške, projekt neće proći. Redovito pratimo najave natječaja, a Grad je jako puno sredstava uložio u projektnu dokumentaciju. To je dobro jer smo svaki natječaj dočekali spremni, s građevinskim dozvolama.

3. U provedbi su i značajni projekti koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda. Tko je sve njima obuhvaćen?
– Riječ je o projektima „Pruži mi priliku“, Humanitarni paketi GDCK Virovitica, „Darujmo vrijeme za dobra djela“… Ima još dosta projekata. Europski socijalni fond financira jedan dio sredstava za pomoć Dječjem vrtiću „Cvrčak“, nabavu higijenskih paketa i hrane za Crveni križ, imamo projekt vezan uz volontiranje u kojem Crveni križ sudjeluje s 11 škola u partnerstvu. Djecu od malih nogu nastojimo kroz projekte naučiti vrijednostima volontiranja. U okviru projekta „Zaželi“ zaposleno je 40 žena koje vode brigu o 160 starijih i nemoćnih korisnika, po čemu smo jedinstveni u cijeloj županiji.

4. Što donosi projekt izgradnje i opremanja reciklažnog dvorišta?

– To je projekt ukupne vrijednosti 2,800.000 kuna. Reciklažno dvorište će se izgraditi uz postojeće odlagalište i na njemu će se reciklirati sav otpad koji je za to namijenjen. Dobili smo svu potrebnu dokumentaciju koju je financirao Fond za zaštitu okoliša, a sada bi trebala započeti i izgradnja.

5. U kojoj je fazi projekt nabave spremnika za odvojeno prikupljanje otpada?
– Sva dokumentacija je spremna, pratimo i javljamo se na sve otvorene natječaje.
(www.icv.hr, bs, bg; foto:arhiva)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content