U organizaciji Srednje škole ”Stjepan Ivšić” Orahovica” i Ogranka Matice hrvatske u holu škole priređena sjajna, edukativna izložba o Židovima

U organizaciji Srednje škole ”Stjepan Ivšić” Orahovica” i Ogranka Matice hrvatske, u holu škole priređena je sjajna, jedinstvena i prije svega iznimno edukativna izložba o Židovima pod nazivom “Židovi – narod nade”, kako je rekao otvarajući izložbu, ravnatelj Srednje škole i predsjednik ogranka Zorislav Milković, koja pokazuje put Židova od Abrahama do moderne države koja je osnovana prije 70 godina.

Izložbu je u Orahovicu doveo Orahovčanin, profesor na elektrotehničkom fakultetu u Osijeku, dr. Željko Hocenski:

-Izložba je doista jedinstvena jer je ne može svatko u Hrvatskoj imati. Naime, do sada u Lijepoj Našoj je bila u Osijeku i Donjem Miholjcu, a sada u Orahovici i odmah ide dalje van Hrvatske širom Europe. Posteri koji čine izložbu su izrađeni u Centru Simon Wiesenthal u New Yorku, a ova izložba je u Hrvatsku došla zahvaljujući dobroti prof. Darka Fischera predsjednika Židovske zajednice u Osijeku koji je istu prvo doveo u Grad na Dravi, a evo sada je i ovdje. Poveznica Židova i Orahovice je da je nekada u Orahovici, a prema podacima iz 1926. godine, živjelo 53 člana židovske zajednice, a evo mogu reći da ih je danas jako malo. Međutim, odnosi između Židovske zajednice i Orahovice oduvijek pa i danas postoje na razne načine. Jedna od glavnih poveznica su nekadašnji stanovnici Orahovice koji vuku židovsko porijeklo kao npr. obitelji Lederer, Kohn ili Bruckner. Neki su možda još i živući, no najvažniji od njih je pokojni prof. Ruben Lederer čijom zaslugom je puno toga učinjeno za Hrvatsku u Domovinskom ratu, a u Izraelu je poznat kao Reuben Eldar. Prof. Lederer je rođen u Osijeku, ali njegova obitelj potječe iz Orahovice. Istražujući smo došli da podatka da u Matičnoj knjizi Orahovice ima 18 osoba s prezimenom Lederer, od kojih je jedan otac upravo prof. Lederera. Profesor je čuvši za svoje podrijetlo došao nekoliko puta u Orahovicu gdje se upoznao s mojim ocem (nap.a Franjo Hocenski) koji mu je dao potrebne podatke o obitelji i tu je uspostavljena jedna prijateljska veza iz koje je upravo na njegov prijedlog moj otac Franjo dobio visoko priznanje pod nazivom ”Pravednik među narodima” za pomoć Židovima u drugim zemljama što je dobilo samo 100 ljudi u Hrvatskoj i time su Orahovica i Hrvatska zapisani u značajnom židovskom Centru Yad Vashem u Jeruzalemu. – rekao je prof. Hocenski. (www.icv.hr, vg)

2905izlozbazidovi4 Custom

2905izlozbazidovi3 Custom

2905izlozbazidovi2 Custom

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content