Zaklanjate li svoj PIN dok dižete novac na bankomatu? Ako ne, možete postati žrtva prijevare…

Poštujete li sigurnosne upute otisnute na bankomatima prolikom podizanja novaca? Ukoliko ih ne poštujete možete biti žrtva zlouporabe bankovnih kartica i krađe identiteta. U posljednje vrijeme sve češće se pojavljuju tzv. skimmeri, uređaj za očitavanje bankovnih kartica. Upravo je takav jedan uređaj, prema pisanju dnevnik.hr, pronađen na bankomatu u povijesnoj jezgri Dubrovnika u utorak popodne nakon dojave građanina. Kako pišu, zasad nije utvrđeno da je postavljanjem uređaja počinjena materijalna šteta u smislu zlouporabe bankovnih kartica i krađe identiteta.

Riječ je o elektronskom sklopu s videokamerom i baterijom koji očitavaju zaštićene podatke bankovnih kartica koji se na bankomat postavlja kako bi se, nakon što žrtva obavi transakciju, dobio pristup bankovnom računu žrtve.

Policija je uređaj s bankomata uklonila te je u potrazi za osobama koje su ga postavile.
Iz dubrovačke policije upozorili su građane Dubrovnika da prilikom korištenja bankomata apsolutno poštuju sigurnosne upute otisnute na bankomatima kako bi izbjegli mogućnost zlouporabe bankovnih kartica i krađe identiteta.

“Ako uočite bilo kakve neuobičajene detalje, molimo da o tome bez odgode obavijestite banku ili policiju na broj 192”, ističu iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske.

Postavljanje “skimmera” proteklih je godina sve češća pojava na području Dubrovnika u vrijeme turističke sezone. (Hina)

(www.icv.hr, dnevnik.hr, Foto: Ž. Đaković Leš)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content