NOVI SMJER: Zbog velikog interesa na tržištu rada Tehnička škola upisuje 20 tehničara za mehatroniku

Zbog velikog interesa na tržištu rada Tehnička škola Virovitica je učenicima za novu školsku godinu ponudila novi smjer – tehničar za mehatroniku. Ministarstvo znanosti i obrazovanja odobrilo je školi upis 20 učenika, a škola je u suradnji sa stručnjacima već obišla sve osnovne škole na županijskom području i osmašima prezentirala taj i druge smjerove za koje se mogu odlučiti pri aktualnim prijavama za upis u srednje škole.

OD SENZORA DO PROGRAMIRANJA
– Smjer tehničar za mehatroniku obuhvaćat će zaista široko područje: elektrotehnike, elektronike, automatike, informatike, senzorike i robotike. Polaznici će učiti i računalne programe kao što su AutoCAD i CATIA, a nakon četverogodišnjeg školovanja imat će mogućnost položiti državnu maturu, dobiti diplomu tehničara te nastaviti daljnje školovanje na fakultetu ili odmah potražiti posao – ističe Mile Bićanić, predavač stručnih predmeta u Tehničkoj školi Virovitica.

mehatron1

Tehničar za mehatroniku bit će vezan i uz drugi smjer Tehničke škole – elektrotehničare, koji će ove godine također upisati jedan razred.

– Iznimno mi je drago što smo pokrenuli novi smjer u kojem se poboljšava inače jako dobra suradnja između računalnog tehničara u strojarstvu i elektrotehničara. Područje mehatronike je još uže povezano s područjem elektrotehnike, uključivat će veći broj sati u programiranju, informatici, mikroupravljačima i mikrokontrolerima te digitalnoj elektronici.

mehatron2

Od ove jeseni bavit ćemo se izmjeničnom i istosmjernom strujom, osnovama elektrotehnike, raznim vrstama motora i konkretno robotikom – objasnio je Domagoj Lisjak, profesor elektrotehničke skupine predmeta kao što su informatika, računarstvo, programiranje…

SIGURAN POSAO

Prednost novog smjera je u tome što su već sada veliko zanimanje pokazali i učenici, ali i poduzetnici, obrtnici, odnosno tržište rada. Ova vrsta zanimanja učenicima omogućava doći brzo do radnog mjesta jer mogu raditi, primjerice, u automobilskoj industriji, kao serviseri računalne, kućanske ili medicinske opreme, u laboratorijima, na održavanju proizvodnih sustava te u robotici.

meha3

– Ponosni smo što možemo reći kako je Tehnička škola Virovitica danas jedna od najopremljenijih škola u Hrvatskoj što se tiče praktikuma. Imamo praktikum za automatizaciju i robotiku (elektropneumatika, elektrohidraulika), za NC strojeve i sve ostale praktikume koji su potrebni za ovaj program.

Za usporedbu, ni neke određene zagrebačke škole nemaju sve praktikume na jednom mjestu kao mi – kaže M. Bićanić.

Kvalitetna izobrazba i dobra praksa trebala bi novim tehničarima za mehatroniku osigurati ono najvažnije – sigurno radno mjesto.

– Budući da na burzi rada nema niti jednog tehničara za mehatroniku i da nam već u četvrtom razredu elektrotehničara poduzetnici i obrtnici traže zaposlenike, odgovorno tvrdim da će za ovaj smjer i roditelji i učenici moći biti mirni i da neće oni morati tražiti posao, nego će posao tražiti njih – zaključuje M. Bićanić.

(www.icv.hr, mlo)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content