U Slatinskom Drenovcu održana 26. obljetnica pogibije hrvatskog branitelja Mire Košćaka

U organizaciji Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata policijske postaje Orahovica ’90.-’91., u Slatinskom Drenovcu, u Ulici Mire Košćaka ispred njegovog spomen obilježja, održana je 26. obljetnica pogibije ovoga hrvatskog viteza.

Obljetnici su bili nazočni rodbina poginulog Košćaka, izaslanik ministra hrvatskih branitelja, predsjednik HVIDR-e VPŽ Mato Bubaš, načelnik općine Čačinci Mirko Mališ, načelnik rodne općine Mire Košćaka, Sračinca Božidar Novoselec, ratni zapovjednik Specijalne policije ”Roda” Varaždin general bojnik Goran Mihalić, dogradonačelnik Orahovice Dalibor Fofonjka, načelnik općine Zdenci Tomislav Durmić, mnoštvo članova udruga proisteklih iz Domovinskog rata sa šireg orahovačkog područja te kao posebni gosti članovi Braniteljske udruge Sračinec.

1006obljetnicakoscak1 Custom

Nazočne je u uvodu pozdravio predsjednik Udruge organizatora Robert Kuzmić naglasivši kako su ovakve obljetnice dokaz da Miro Košćak i svi poginuli hrvatski branitelji nikada neće biti zaboravljeni. U emotivnom obraćanju načelnik općine Sračinec Božidar Novoselec kao ratni prijatelj i suborac Mire Košćaka, pričao je o posljednjim trenucima Košćaka kada je odlazio iz svoje općine u tom trenutku ne znajući kako će dobiti sina. Novoselec je potom pozvao Košćakovog sina da mu se pridruži i naglasio:

1006obljetnicakoscak8 Custom

-Ovo dijete nikada nije upoznalo svoga oca i zato moram danas od srca reći hvala svima vama koji ste došli na ovu obljetnicu jer to je njemu jedino sjećanja na oca na kojeg mora biti ponosan. – rekao je Novoselec. Načelnik općine Čačinci Mirko Mališ naglasio je kako je ova obljetnica najmanje što braniteljske udruge s ovoga područja i Općina Čačinci na čijem tlu je Košćak ostavio svoj mladi život, mogu učiniti da mu kažu neizmjerno hvala. Ratni zapovjednik jedinice Specijalne policije ”Roda” Varaždin kojoj je Miro Košćak pripadao, general bojnik Goran Mihalić ispričao je ratni put ove jedinice te Mire Košćaka za kojeg je naglasio da je bio uzoran vojnik, pošten i dobar čovjek koji je iznad svega volio Domovinu za koju je položio svoj život. Na kraju se obratio izaslanik ministra hrvatskih branitelja, predsjednik HVIDR-e VPŽ Mato Bubaš:

1006obljetnicakoscak4 Custom

-Posebna mi je čast danas govoriti u ime ministra i njegovog pomoćnika Nenada Križića i prenijeti iskrenu sućut obitelji te punu podršku organizaciji ovakvih obljetnica. U ovom dijelu Papuka je neprijatelj poražen još krajem 1991. godine, no međutim puno je toga iza njih ostalo i sami nismo mogli to riješiti pa smo pozvali naše prijatelje iz Varaždina. Nažalost, Miro je ostao ovdje, ali njegovo ime govori dovoljni i evo ovaj odaziv svih nas danas dokazuje da njegovo ime i djelo nikada neće biti zaboravljeni. Ovo pokazuje da hrvatska povijest i stvaranje Hrvatske države živi kroz nas. Zato pričajmo istinite priče o svim našim poginulim suborcima, o Miri, jer to je naša dužnost i obveza. – rekao je Bubaš.

1006obljetnicakoscak9 Custom

Molitvu za Košćakovu dušu te za duše svih poginulih branitelja predvodio je župnik župe Presvetoga Trojstva Čačinci, vlč. Nedjeljko Androš, a na kraju su izaslanstva braniteljskih udruga, obitelj i čelnici općina posjetili i mjesto na kojem je Miro Košćak poginuo te mu i tamo odali dužno poštovanje. (www.icv.hr, vg)

1006obljetnicakoscak2 Custom

1006obljetnicakoscak6 Custom

1006obljetnicakoscak7 Custom

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content