Učenici Školske zadruge ”Slatina” poduzetnici budućnosti

Projekt ”Proizvodnja i promocija čokoladnih pralina Frajla Antoš” Srednje škole Marka Marulića Slatina dobitnik je nagradnog natječaja Hrvatske udruge poslodavaca ”Poduzetnici budućnosti”. Nositelj poduzetničkog projekta Srednje škole Marka Marulića Slatina je Željka Venus prof. mentor, voditeljica Školske zadruge ”Slatina”.

Žiri Hrvatske udruge poslodavaca ocijenio je 175 pristiglih radova timova učenika i mentora koji su svoje poduzetničke ideje prijavili na nagradni natječaj ”Poduzetnici budućnosti”. Natječaj je bio namijenjen timovima svih srednjih škola Republike Hrvatske, a Hrvatska udruga poslodavaca provodila ga je u partnerstvu s predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj i pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, te s medijskim pokroviteljima: Večernji list, 24 sata i Poslovni dnevnik uz programsko praćenje HRT-a.

Natječaj s nagradnim fondom od 250.000 kuna bio je otvoren od 15. ožujka do 15. svibnja 2018., a nositelji prijava za sudjelovanje bile su srednje škole. Sredstva koja će škole dobiti kao nagradu za najbolje ocijenjene projekte i ideje uložiti će se u edukaciju učenika o poduzetništvu, te razvoj poduzetničkih znanja i vještina učenika škole.

HUP nagrađuje ukupno 25 projekata, a projekt Školske zadruge ”Slatina” ušao je među top 10 odabranih projekata u konkurenciji 175 prijavljenih iz čitave Hrvatske. Odabranim projektima HUP dodjeljuje novčane nagrade u ukupnom iznosu od 250.000 kuna, a prema sljedećoj raspodjeli:
– 5 najboljih projekata (1.-5. mjesto) nagrađuje se s po 25.000 kuna svaki,
– 5 sljedeće rangiranih (6.-10. mjesto) nagrađuje se s po 10.000 kuna svaki,
– ostalih 15 projekata (11.-25. mjesto) nagrađuje se s po 5.000 kuna svaki.

– Tijekom godine top poduzetnici, članovi HUP-a posjetit će sve škole koje su ili iz kojih dolaze dobitnici nagrada HUP-ovog natječaja. HUP se želi usmjeriti prema mladima u srednjim školama kako bi se potaknulo škole, nastavnike i učenike na edukaciju o poduzetništvu i pokretanje poduzetničkih inicijativa. Na taj način veći broj mladih ljudi može se usmjeriti prema poduzetništvu, te se istodobno među njima, a posredno i među njihovim roditeljima, te unutar njihovih lokalnih zajednica gradi pozitivna percepcija poduzetništva i poduzetnika. Vrijednost je ovih posjeta što se tom prilikom poduzetnici upoznaju s učenicima i nastavnicima i njihovim projektima, te im kroz razgovor daju savjete i prenose svoja iskustva koja će im koristiti u daljnjem razvoju njihovih projekata. Prilika je to učenicima da se prezentiraju poduzetnicima i skrenu pozornost na svoje projekte iz čega se može izroditi mogućnost podrške nekog od poduzetnika tome projektu u budućnosti. Zahvaljujem svim učenicima i profesorima, članovima naše školske zadruge, koji vrijedno rade i pomažu pri ostvarivanju ovoga projekta, te razvijaju poduzetničku klimu u našoj školi – rekla nam je Željka Venus, voditeljica Školske zadruge ”Slatina”. (www.icv.hr, adf, SŠ M. Marulića)