BRANITELJ STJEPAN: U voćarstvu sam pronašao duševni mir, spasilo mi je zdravlje

I više od dva desetljeća nakon završetka Domovinskog rata, mnogim hrvatskim braniteljima ožiljci nisu zarasli, a sjećanja su još svježa. Do danas puno njih nije se uspjelo adaptirati na ono što nazivamo normalnim životom. Naša priča govori o jednom od branitelja, Stjepanu Štiksu iz Virovitice, koji je svoju borbu nastavio i u miru, borbu za svoje zdravlje i svoju obitelj. Nakon rata prihvatio se voćarstva o kojem, kako sam kaže, „nije imao pojma“, a u njemu je kasnije našao izvor zarade, i što je najvažnije, potreban duševni mir.

IMG 3290 Medium

UGOSTITELJ I STOLNOTENISAČ

Stjepan Štiks, rodom iz Bečke ulice u Virovitici, nekadašnji je ugostitelj i djelatnik tadašnje ugostiteljske tvrtke „Slavonija“. Mnogi ga znaju i kao odličnog stolnotenisača jer je dugo godina bio perjanica grada i županije u tom sportu. Kao i mnogi drugi, ostavio je svoj posao ugostitelja i obukao hrvatsku uniformu. Rat je i na njega ostavio trajni ožiljak i u mirovinu je otišao zbog PTSP-a. Godinama je tražio način da u nečemu ostvari sebe i bio sretan kada ga je pronašao.

– Prije nisam razlikovao ni voćne vrste, a kamoli da znam nešto više. Za svoj uspjeh prvenstveno zahvaljujem inicijativi supruge Branke. Zbog nje smo se kao obitelj počeli baviti voćarstvom, a puno nam je pomogao poznati voćar Stjepan Suhanek iz Virovitice, koji mi je pokazao osnove voćarstva. I dan danas mi udjeli poneki koristan savjet. U svakom slučaju, ne mogu zamisliti dan bez bavljenja ovim poslom – priznao nam je Stjepan.

IMG 3286 Medium

Svoj skroman početak u voćarstvu Branka i Stjepan, koji su u braku 34 godine, bilježe prije osam godina. Na imanju u Požarima, na području zvanom Batalija, posadili su oko 300 stabala breskvi i nektarina na hektaru površine. Svake godine stabala je bilo sve više, kao i iskustva koje su u posvećenosti voćkama stjecali Branka i Stjepan.

Nastao je OPG Branka Štiks na kojem danas imaju oko 600 stabala bresaka i nektarina. Ima tu i sedamdesetak trešanja, dok na zemljištu kod rodbine u Rezovcu imaju posađenih oko 40 stabala mladog oraha.

Na Bataliji kod Štiksovih dobro rastu i maline, ribizli i aronija, razno povrće…. Posebno su ponosni na tikvice, a „Štiksove tikvice“ poznate su i dalje od Bečke ulice. Što se prodaje tiče, Štiksovi svoje povjerenje daju domaćoj tvrtki „Brana“ iz Virovitice.

IMG 3287 Medium

MIR VAŽNIJI OD ZARADE

– Ne možemo govoriti o nekoj velikoj zaradi. Problemi u poljoprivredi su evidentni, a kada se tome dodaju i loše vremenske prilike, kao što je to bilo ove godine, onda zarade gotovo ni nema. Naime, prošle godine smo ubrali 21 tonu bresaka i nektarina, a ove godine zbog vremenskih nepogoda bilo je samo dva ploda breskve. Tek toliko da se pokaže da imamo breskvu – napola u šali kaže uvijek optimističan Stjepan.

Štiksovi kao i mnogi drugi takve situacije žele izbjeći, pa su dobivenih 113.830 kuna potpore za provedbu Podmjere 6.3. „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“ iskoristili isključivo za kupnju zaštitne mreže.

– Ne gubimo nadu, vjerujemo da će iduća godina biti bolja i plodnija. Samo nek’ bude zdravlja – zaključuje ova složna i sretna obitelj koja uživa kada su na okupu, u svom miru i voćnjaku, pod nadstrešnicom male kamp-prikolice. (www.icv.hr, bs)

IMG 3292 Medium

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content