OBITELJ HODAK IZ SUHOPOLJA Ratarstvo zamijenili ukusnim borovnicama koje danas prodaju na tržnicama u nekoliko gradova

U Suhopolju u Ulici Kapan nalazi se malena plantaža borovnica koja se prostire na 0,3 hektara te broji oko 800 grmova ovog bobičastog voća. Uzgoj ove rijetke kulture pokrenuo je Vlada Hodak (53) prije 5 godina, zasadivši dva reda borovnice.

DUPLA Borovnice žđl 3 Custom

Danas se voćnjak prostire na pet redova te daje oko tonu ploda godišnje. – Prije borovnice bavio sam se ratarstvom, no imao sam problem s nedostatkom zemlje pa sam se odlučio za borovnicu – kaže Vlada te dodaje da mu je sada lakše jer mu je voćnjak iza kuće i ne mora ići daleko kako bi ga održavao. Plantaža obitelji Hodak s godinama se povećala, no za sada ju više nemaju u planu širiti, osim ako se poveća potražnja, kažu.

DUPLA Borovnice žđl 6 Custom

Pokrenuti ovaj posao, sjećaju se, nije bilo lako. Vlada je samo zemlju za ovo traženo voće pripremao godinu dana. -Rađena je pH analiza tla te sam morao dodavati sredstva kako bi postigao kiselost koja odgovara borovnici kako bi mogla živjeti i roditi – kaže Vlada ističući da za uzgoj treba puno toga znati o ovom voću te da zahtjeva dosta brige.

PET RAZLIČITIH SORTI

Također, ova biljka zahtjeva i dosta vode pa ju Hodakovi navodnjavaju sustavom kap na kap. Treba i sunce kako bi plod bio što slađi, krupniji i kvalitetniji. – Borovnicu ne tretiramo prije nego krene vegetacija, tek nakon orezivanja. Jednom tretiram bijelim uljem, odnosno plavim kamenom, a hranu dobiva kroz navodnjavanje kap na kap – priča nam Vlada, koji je u voćnjaku zasadio čak pet sorti borovnice, najviše zbog vremena zorenja.

Tako stignu sve pobrati.  Prije samog branja ima još dosta posla, osobito za baku Mandu (73), koja pljevi voćnjak. – Borovnice se orežu i kada krene list, krene i trava. Čupam dva po dva reda, kada dođem do kraja idem ispočetka,  tako da sve prijeđem i do pet puta – kaže nam baka Manda.

DUPLA Borovnice žđl 4 Custom

POMAŽU SUSJEDI I KUMOVI

– Ove godine bit će oko tona ploda, no tu su i dosta veliki rashodi – priznaje Vlada, objašnjavajući da osim troška ambalaže najviše potroši na troškove puta budući da borovnicu svaki dan vozi na tržnicu u Bjelovar, Daruvar ili Osijek. Ipak ne žali se jer, kako kaže, tek je na početku i zadovoljan je zaradom. Sve uloženo polako mu se vraća.

– Dio novca koji sam uložio u ovaj voćnjak su vlastita sredstva, a sadnice sam uzeo od supruginog bratića te sam mu ih isplatio u plodu – priča nam Vlada koji je u ovu parcelu uložio oko 120 tisuća kuna, ne računajući svoj rad. Svjestan je da treba vremena da se sve uloženo vrati. Ipak, najviše vremena i radne snage potrebno je za branje. Tada Vladi, njegovoj majci, supruzi, kćeri i sinu dolazi pomoć.

DUPLA Borovnice žđl 1 Custom

– Jedna osoba za sat vremena može nabrati do 5 kilograma, a budući da je ovo obiteljsko gospodarstvo, dođu nam pomoći susjedi, prijatelji, kumovi – zahvalno kaže Vlada te objašnjava da najčešće beru ujutro i predvečer. Na branje potroše oko dva sata, a između pakiraju, dostavljaju i obavljaju ostali dio posla.

Raspon sorti koje dozrijevaju je mjesec i pol dana pa toliko traje i berba. – Ove godine borovnica je jako naglo sazorila i odjednom je bila velika količina za pobrati. Kupili smo i zamrzivač samo za njih jer smo se bojali da ih nećemo sve uspjeti prodati – kaže Vlada te dodaje da su ove godine i plodovi pucali zbog prekomjerne kiše te su manje slatke jer im je nedostajalo sunca.

Unatoč vremenskim neprilikama, Hodakovi su zadovoljni ovom godinom, u kojoj će od prodaje borovnice zaraditi oko 50.000 kuna, a u budućnosti će to biti i više. Jer, kako kažu, što je voćnjak stariji  – bolje i rodi.

DUPLA Borovnice žđl 5 Custom

BAKA MANDA BOROVNICE JEDE SVAKI DAN

Vrijedna baka Manda ističe kako dnevno pojede bar pola kilograma borovnica. Osim što uživa u okusu, smatra da su joj i zdravstveno pomogle. – Vid mi je bio dosta slab, ali mi se poboljšao. Ne znam jesu li borovnice zaslužne, ali meni je bolje. Uživam u njima – priča nam naša sugovornica koja od ovih malih bobica radi i kolače i džemove za svoje ukućane. Ipak priznaje, najbolji su muffini koje radi njezina snaha Milada, a koja je zajedno sa suprugom zadovoljna ovogodišnjim urodom. (www.icv.hr, žđl)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content