RETRO JANKOVAC 2018.: Jankovac se vratio u povijest, plemeniti Josip Janković ugostio Teslu, Balokovića i Aksmana

Prošlog se vikenda Jankovac vratio nekoliko stotina godina unazad i to manifestacijom „Retro Jankovac 2018.“. Livadama netaknute prirode podpapučkog gorja zavladale su dvorske dame, uglađena gospoda koji su ponovno oživjeli povijest. Plemeniti Josip Janković, vlasnik i čovjek po kojem je ovo mjesto dobilo ime ponovno je došao među svoj hrvatski puk, na svoj Jankovac i ugostio uglednike svoga, ali i kasnijeg vremena:

-Priča je zamišljena kao poziv Josip pl. Jankovića od Vučina i Bribira, na obilazak njegovih posjeda Voćinskog vlastelinstva te na kraju na lovački ručak kod kurije na Jankovcu. Tako je svita posjetila obnovljen dvorac Janković u Kapela Dvoru, park u Voćinu s uništenim dvorcem 1918. godine, dvorac Janković u obnovi, crkvu svete Terezije u Suhopolju te na kraju najdraži kutak vlastelinstvo na Jankovcu. Priča prati svita koja je u posjete krenula izletničkim vlakom Gutmannove slavonsko-podravske željeznice prema posebnom voznom redu. Vlak je krenuo iz Esseka sa Gutmannove stanice sa osječkog Sjenjaka, a uvažena gospoda koja nisu htjela koristiti usluge organiziranog prijevoza došla su svojim kočijama do dvorca u Kapela Dvoru i Suhopolju te prema voznom redu br. 108 izravno na Jankovac. Naši su planinari dakako jedan dio puta prošli po planinarskim stazama, a na kraju na Jankovcu je održan svečani ručak na kojem su se predstavili visoki gosti plemenitog Jankovića – rekao je počasni član Bršljan Jankovca i glavni organizator ove povijesne priče, Đorđe Balić.

I ove godine ulogu plemenitog Josipa Jankovića sjajno je odigrao poznati slavonski povjesničar Zdenko Samaržija:
-Naravno i ove godine zahvaljujući mom prijatelju Đorđu Baliću prihvatio sam ovu ulogu, a sve u cilju očuvanja povijesti ovog predivnog Jankovca. Vodimo se povijesnom maksimom ”zamislimo”, dakle zamislimo kako je ovo sve izgledalo kada su došli staklari, kada je Janković počeo graditi jezera, kako su Jankoviću dolazili gosti, a nakraju zamislimo kako su došli prvi osječki turisti ovdje, koji su osnovali prvo slavonsko planinarsko društvo. Prezentacija povijesti na otvorenom je posebna i stoga svaka pohvala planinarima Bršljan Jankovca i Đorđu koji neumorno čuvaju našu prebogatu slavonsku povijest – rekao je plemeniti Janković, prof. Samaržija kojem su u goste došli najpoznatiji esekerski arhitekt Viktor Aksman, violinist maestro Zlatko Baloković, izumitelj Nikola Tesla, a malo duha moderne i zabave unio je posjet poznatog filmskog žandara iz Saint Tropea. Ova povijesno-planinarska manifestacija održana je u organizaciji HPD-a Bršljan Jankovac Osijek.
(www.icv.hr, vg)
[g-gallery gid=”469148″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content