Sajam vina i kulena u Orahovici: Josip Ergović iz Ramanovaca ima najbolji kulen, a Stari podrum Slatina najbolje vino

U Orahovici je proteklog vikenda održan Sajam vina i kulena i to u sklopu projekta Interreg V-A Hungary-Croatia Co-operation Programme 2014-2020 Project: „HU-CRO Wine Stories II“ – Hrvatsko-mađarske vinske priče II” sufinanciran sredstvima Europske unije. Sajam vina i kulena priređen je na izletištu Jezero, a organizator je Grad Orahovica. Projektni partneri su grad Villany i Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije, dok je pridruženi partner Udruga vinogradara, vinara i voćara Orahovica.

Sajam je u nazočnosti zamjenika župana Virovitičko-podravske Darka Žužaka, direktora HGK-a Županijske komore Virovitica Milana Vanđure, tajnika Obrtničke komore VPŽ Božidara Jeremića i dogradonačelnika grada Villanya Emila Tezesa, otvorio orfahovački dogradonačelnik Dalibopr Fofonjka:

– Ovim sajmom želimo našim vinogradarima i vinarima i malim poduzetnicima pomoći u promociji i plasmanu njihovih proizvoda. Pomoć će biti još veća kada završimo izgradnju kušaone vina koja se također financira EU sredstvima putem ovoga projekta. Broj uzoraka i vina i kulena daju nam nadu da je ovaj sajam prepoznat kao istinsko mjesto promocije domaćeg, hrvatskog proizvoda. Hvala svim proizvođačima i izlagačima na sajmu koji su znatno pridonijeli promociji turizma našeg grada koji ima ogroman potencijal a upravo u ovoj grani temelji svoj razvoj. – rekao je Fofonjka.

Direktor HGK-a Županijske komore Virovitica Milan Vanđura naglasio je kako su ovakvi sajmovi sjajni za razvoj gospodarstva i gradova i županije pa i države:

– Prelijepo je biti ovdje u ”maloj Švicarskoj” i vidjeti ovu lepezu domaćih, hrvatskih proizvoda koji su sjajni promocija ovo ga kraja i najbolji mogući mamac za još veći broj turista u Orahovici i Virovitičko-podravskoj županiji. Isto tako ovi proizvodi nalaze svoje mjesto u trgovačkim lancima i kamo sreće da toga bude još puno više na zadovoljstvo i proizvođača i potrošača. -rekao je Vanđura. Nazočniam su se potom obratili predsjednici stručnih povjerenstava za ocjenjivanje vina i Kulena, Ivana Nemet i Vladimir Pleša, a potom je uslijedila podjela nagrada. Orahovačka Kulenijada zaprimila je 24 uzorka, od čega je 6 zaslužilo zlato, a po evet je bilo srebra i bronci.

0107sajamvinaikulena6 Custom

Šampionom sajma proglašen je kulen Josipa Ergovića iz Ramanovaca, a vice šampion je Darko Rožmarić iz Tenje:

– Izuzetno smo zadovoljni kvalitetom kušanih proizvoda, jer važno je reći kako se većinom radi o prirodnoj proizvodnji jer ih je samo 2% bilo od strane profesionalaca. Vidljivo je da trend proizvodnje kulena u cijeloj Slavoniji itekako raste, a posebno mi je drago da je i ta na širem području Orahovice. – rekao je predsjednik Stručnog povjerenstva Vladimir Pleša. Kod vinara od 54 uzorka stručno povjerenstvo je dodijelilo 27 zlatnih, 23 srebrne i 2 brončane medalje, a dva su vina dobila priznanje.

0107sajamvinaikulena8 Custom

– Bilo je puno mladih, ali i ono što je meni kao struci jako drago, starih vina što znači da se proizvođači koriste tehnologijama svojih djedova i otaca i pokazuju zavidno znanje i kvalitetu. Bilo je tu vina berbe iz 2008., 2011. , 2015. što je istinski dar na degustacijama. Vina su bila sjajna, posebno crna i to je dokaz da u Slavoniji uz Bogomdano podneblje za grožđe, imamo od davnina vrhunsko hrastovo drvo za čuvanje vina i ta idealna kombinacija mora donijeti dobar rezultat. – rekla je Nemet.

Najbolje ocijenjeno bijelo vino, graševina je berbe 2017. podruma Vineda iz Vukosavljevice, Najbolje crno vino je Cabernet sauvignon berbe 2016. također iz Vinede, dok je apsolutni šampion Sajma je vino graševina berba 2008., izvorna berba Starog podruma iz Slatine. (www.icv.hr, vg)

0107sajamvinaikulena5 Custom 0107sajamvinaikulena4 Custom 0107sajamvinaikulena3 Custom 0107sajamvinaikulena1 Custom

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content