Obilježena 27. obljetnica pogibije prvog branitelja na orahovačkom području Stjepana Mlakara

Između mjesta Humljani i Pušina, na području općine Čačinci, ispred spomen obilježja Stjepanu Mlakaru održana je 27. obljetnica pogibije prvog branitelja, policajca na orahovačkom području. Obljetnici su nazočili rodbina i suborci pokojnog Stjepana, zamjenik župana VPŽ Darko Žužak, predsjednik Odbora za branitelje VPŽ i županijske HVIDR-e Mato Bubaš, zamjenik načelnika PU VPŽ Zoran Jerbić, gradonačelnica Orahovice i saborska zastupnica Ana-Marija Petin, načelnik općine Mikleuš Milan Dundović, zamjenik načelnika općine Čačinci Alen Jurenac, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata i mnogi drugi.

Stjepan Mlakar poginuo je na ovom mjestu, za vrijeme rutinske ophodnje, od oružja lokalnih, pobunjenih Srba, koji su njega i njegove suborce dočekali u zasjedi. Iako su znali da su se lokalni Srbi naoružali i počeli stavljati barikade, trojica hrvatskih policajaca Stjepan Mlakar, Franjo Sterle i Josip Jurković sjeli su tog 11. kolovoza 1991. u službeno vozilo i krenuli u ophodnju vozeći polako iz pravca Humljana prema Pušini. Oko 10,30 sati iznenada
su ispaljeni rafali prema automobilu, Franjo Sterle, iako teško ranjen, dodaje svoju pušku vozaču Josipu Jurkoviću, koji uzvraća vatru iskočivši u kanal pored ceste ne znajući da je Stjepan na zadnjem kraju automobila smrtno ranjen, Franjo pod kišom metaka pokušava radio vezom pozvati pomoć. U međuvremenu četnici napuštaju mjesto zločina i iza sebe ostavljaju ranjene policajce.

Pomoć ranjenom Franji pruža medicinska sestra Zdenka Jurenac vraćajući se iz pravca Pušine i Drenovca gdje je obavljala patronažni posao. Stjepan je pogođen 23 puta i nisu mu više mogli pomoći, a Franjo je zadobio 12 prostrjelnih rana po cijelom tijelu, dok ga je trinaesti metak pogodio u vrat gdje je ostao i danas. Franjo je ostao teški invalid, dok je Josip nekim čudom samo lakše ranjen. Automobil je izrešetan 61 metkom.

-I danas nakon 27. godina, odajući poštovanje poginulom Stjepanu, pitamo se kada će počinitelji odgovarati za svoja nedjela. Zato zahvaljujemo Stjepanu, koji će vječno živjeti s nama, Franji i Josipu te svim hrvatskim braniteljima koji nisu dali našu zemlju dušmanima. Na nama ostaje da ne padnete u zaborav, a zločincima će najpravednije presuditi dragi Bog. Posebno sam ponosan što je upravo moja majka Zdenka bila ta koja je prva kao medicinska
sestra priskočila u pomoć ranjenom Franji Streleu i uz iskrenu sućut obitelji poručujem da mogu biti ponosni što je njihov Stjepan utkao put stvaranju neovisne države Hrvatske – rekao je u ime organizatora obljetnice, zamjenik načelnika općine Čačinci Alen Jurenac.

Zamjenik župana VPŽ Darko Žužak kao hrvatski branitelj prisjetio se dana pogibije Stjepana Mlakara.
-Ako se prisjetimo tih dana, onoga što je slijedilo nakon tih događaja, znamo da su počele barikade, provokacije, bombardiranja i granatiranja cijelog šireg područja Orahovice. Cilj je bio presjeći ovu komunikaciju Podravske magistrale i željezničke pruge. Zahvaljujući hrvatskim braniteljima s područja bivših Općina Orahovica i Slatina, uspjeli ih u tome spriječiti. Zahvaljujem se organizatoru ove obljetnice što 27 godina ne daju da se žrtva ovog
hrabrog branitelja i policajca ne zaboravi – rekao je Žužak. Obljetnica je zaključena posjetom i odavanjem počasti na grobno mjestu Stjepana Mlakara u Četekovcu. (www.icv.hr, vg)
[g-gallery gid=”473004″]

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content