Vojo Lukić u prvoj svjetskoj staklenoj kući u Grazu

U prvoj svjetskoj staklenoj kući u Grazu, svjetski ugledan stručnjak u građevinarstvu dr. Alexander Passer primio je na radnom sastanku počasnog građanina Orahovice Voju Lukića.

Lukić je tom prigodom dr. Passeru uručio knjige na njemačkom jeziku pod naslovom Biskupski grad Đakovo (Die Bischofsstadt Đakovo):

-Sa svjetski uglednim znanstvenicima i znanstvenim institucijama uvijek želim upoznati i mlade ljude koji imaju interes za znanost. Posebno se to odnosi na mlade ljude iz Slavonije ali i na njihove profesore pa sam tako prvu staklenu energetsku kuću u svijetu pokazao mojoj nećakinji, Orahovčanki, mag. ing. Ivi Lukić koja se nalazi na doktorskom studiju na Univerzi u Mariboru. Ova prva staklena energetska kuća u svijetu, u Grazu, koristi za grijanje i klima uređaje jer svoju vlastitu energiju dobiva od sunca. U zgradi ima puno svjetla jer je osnovni materijal za gradnju bio specijalno staklo. Naravno, stručnjaci koju u tom znanstvenom neboderu rade, proučavaju kako se ti materijali ponašaju zimi i ljeti, na kiši i suncu. Znanstveni neboder nema garaža jer je predviđeno da zaposlenici znanstvenici dolaze na posao biciklima ili čak pješice ili ih netko tamo doveze. Razgovor s dr. Passerom je bio vrlo ugodan, puno smo pričali i o Slavoniji i Orahovici i naravno dat ću sve od sebe da i ovog uglednika dovedem u prekrasnu Slavoniju – rekao je Lukić.

(www.icv.hr, vg)

0708vojo Custom e1533734149467

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content