Na završnoj konferenciji u OŠ Ivane Brlić-Mažuranić predstavljen trojezični Priručnik “B.I.R.D.S.”

U Osnovnoj školi Ivane Brlić-Mažuranić Virovitica danas (petak) održana je završna konferencija projekta „Border Isn’t Restriction for Developing Skils“ B.I.R.D.S. Riječ je o projektu koji je Osnovna škola Ivana Brlić-Mažuranić, kao nositelj, provodila u partnerstvu s Osnovnom školom Deák Ferenc iz Barča te Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije. Ovaj projekt, vrijedan 135.719,83 eura, od čega se 85 posto financira sredstvima Europske unije, trajao je 13 mjeseci i obuhvatio 14 projektnih aktivnosti, od kojih se 10 odnosilo na radionice za učenike.

IMG 8702 Medium

Cilj projekta bio je omogućiti djeci i nastavnicima razmjenu specifičnih znanja o biološkoj raznolikosti i prirodnim vrijednostima prekogranične regije duž rijeke Drave, a posebno o navikama ptica bregunica. Tijekom provedbe projekta učenici su surađivali s vršnjacima iz susjedne države te stekli nove prijatelje.

Kroz projektne aktivnosti 200-tinjak učenika, od petog do osmog razreda, proširilo je svoja znanja iz geografije, prirode i biologije, kemije, informatike i likovne kulture te GLOBE programa, koji se u Osnovnoj školi Ivane Brlić-Mažuranić u Virovitici provodi dulji niz godina. Na radionicama su uspješno sudjelovali i učenici pripadnici marginaliziranih skupina te učenici s teškoćama u kretanju, u svrhu čega je nabavljeno dizalo u virovitičkoj osnovnoj školi i platforma 5 u županijskoj Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom.

IMG 8699 Medium

– Učenici su oduševljeni projektom. U dijelu projektnih aktivnosti posjećivale su se različite lokacije, i u Hrvatskoj i u Mađarskoj. Sigurno im je daleko najzanimljivije bilo putovanje brodom ili četverodnevna radionica u Noskovačkoj Dubravi – rekao je ravnatelj virovitičke osnovne škole Ivane Brlić-Mažuranić, Ivica Tomljanović dodajući kako će učenicima ovi izleti ostati u trajnom sjećanju.

IMG 8732 Medium

Kao pokazatelj uspješnosti projekta, rezultati su pokazani u trojezičnom Priručniku – “B.I.R.D.S.” koji je predstavljen javnosti na ovoj završnoj konferenciji. Riječ je o sveobuhvatnom edukativnom priručniku za sadašnje i buduće generacije učenika i nastavnika, lpko obuhvaća sve rezultate i objavu zajedničkih istraživanja prirodnih obilježja i bioraznolikosti pograničnog područja rijeke Drave.

– Ovim projektom smo stekli veliko iskustvo i ostvarili prijateljstvo s Osnovnom školom Deák Ferenc koje nam je otvorilo mogućnost za nove suradnje u budućnosti – rekao je ravnatelj Tomljanović izuzetno zadovoljan provedenim projektom. Projekt je izradila Razvojna agencija VTA, a odobren je u sklopu u Programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2014. – 2020.

IMG 8700 Medium

Završnoj konferenciji prisustvovali su zamjenica gradonačelnika grada Virovitice, Vlasta Honjek-Golinac, gradski pročelnik za društvene djelatnosti, Alen Bjelica, ravnateljica županijske Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom, Tatjana Arnold Sabo, ravnateljica Razvojne agencije VTA, Tihana Harmund, partneri iz Osnovne škole Deák Ferenc iz Mađarske, predsjednik Demokratske zajednice Mađara Hrvatske Udruga Novi Gradac, Ištvan Seleši te ravnatelji institucija i škola s područja grada Virovitice. Završnu konferenciju svojim su plesnim nastupom uljepšali i učenici Osnovne škole Ivane Brlić-Mažuranić te Josip Eršek na tamburici. (www.icv.hr, ml; foto: M. Lukačić)

IMG 8712 Medium

[g-gallery gid=”482174″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content