POVODOM DANA ŽUPANIJE RAZGOVARAMO SA ŽUPANOM IGOROM ANDROVIĆEM Ovo je godina projekata, ulažemo u standard svakog stanovnika naše županije

Prošla je godina dana otkako je Igor Andrović izabran na mjesto župana. U tom razdoblju na području Virovitičko-podravske županije pokrenuti su novi i nastavljeni brojni aktualni projekti koji se provode s ciljem povećanja standarda u sva 3 grada i 13 općina. Projekti, ali i aktualna problematika bile su teme našeg razgovora sa županom uoči Dana Virovitičko-podravske županije, 3. rujna.

1. Jedna od glavnih problematika našeg područja je prometna izoliranost. Što Županija čini po tom pitanju?

Već godinama upozoravamo kako je brza cesta od Vrbovca do Terezinog Polja nužna za cijelo naše područje. Zato nas raduje vijest da je objavljen natječaj za izradu svih vrsta idejnih i glavnih projekata s ishođenjem lokacijske i građevinske dozvole. Nakon isteka natječaja, u rujnu će se izabrati izvođač i tada kreće projektiranje brze ceste, koje bi po nekim prognozama trebalo trajati oko dvije godine. Kada se ishodi građevinska dozvola, vjerujem da će se naći sredstva da se krene i u izgradnju. Dvije godine možda se čini puno, ali ako gledamo koliko smo godina prometno izolirani, onda vidimo da vrijedi biti strpljiv još malo jer vjerujem da ćemo za pet godina imati i dugoočekivanu cestu. Napomenut ću da smo izradili i Deklaraciju o prometnoj izoliranosti, u kojoj nije bilo riječi samo o brzoj cesti, već i o željezničkoj pruzi te o raznim obilaznicama. Mogu reći da sam zadovoljan kako ju je Vlada prihvatila te da su rezervirali novce za svu projektnu dokumentaciju. Važno je ponovno napomenuti da će brza cesta doprinijeti razvoju gospodarstva jer sigurno smanjuje troškove transporta, ali, naravno, i dostupnost radne snage i studenata koji će iz drugih gradova brže i sigurnije moći doći u Viroviticu.

2. Investicije su nemoguće bez projekata. Koliko ih se provodi na području županije i koja je njihova vrijednost?

Ova godina, a vjerojatno i iduće dvije, godine su projekata. Svi projekti koje smo pripremali u posljednjih pet godina, uključujući i bivšeg župana Tomislava Tolušića, u fazi su realizacije. Samo Virovitičko-podravska županija trenutno provodi projekte vrijedne oko 200 milijuna kuna, a imamo projekte vrijedne dodatnih 100 milijuna kuna koji će tek krenuti u provedbu. Vidra, Razvojna agencija Virovitičko-podravske županije, ima u provedbi oko 600 milijuna vrijednih projekata, kao i 400 milijuna kuna vrijedne projekte koji su u pripremi. Dakle, radi se o oko jednoj milijardi kuna projekata u narednom razdoblju. Vidra je vrlo kvalitetna razvojna agencija koja je na stalnom raspolaganju svima na području županije. Smatram ih mladim, pametnim ljudima koji proizvode novac. Veliki dio aktivnosti usmjeren im je na pisanje projekata za OPG-e na mjerama Ruralnog razvoja. U vrijednosti od 180 milijuna kuna nalazi se 60 projekata za poduzetnike i obiteljska poljoprivredna gospodarstva. U obradi su još 63 projekta za buduće razdoblje, vrijedni oko 90 milijuna kuna.

3. Jedna od većih investicija je sustav navodnjavanja, koji se provodi u nekoliko faza i na različitim dijelovima županije. Na koji će način pomoći poljoprivrednicima?

Sustav navodnjavanja Kapinci – Vaška otvoren je prošle godine, a veseli me što su se pojavili i prvi korisnici. Troškove korištenja ove i sljedeće godine platit će Virovitičko-podravska županija. Osim tog sustava, kreću i radovi na dva nova sustava navodnjavanja, Novi Gradac – Detkovac na 750 hektara, vrijednosti 43 milijuna kuna, i Đolta, na 250 hektara, vrijedan 12 milijuna. Očekujemo građevinsku dozvolu za sustav navodnjavanja Kapinci – Vaška, II. faza, na oko 1000 hektara, a također projektiramo sustav navodnjavanja Lukač – Đolta II. faza, gdje bi ukupno imali oko 4.500 hektara pod navodnjavanjem te sam siguran da će to pomoći našim poljoprivrednicima da imaju veće prinose, da proizvode visoko dohodovne kulture. Navodnjavanjem u budućnosti nećemo zaobići ni općinu Čađavica i druge općine uz rijeku Dravu.

4. Županija ulaže u projekt Mreže inkubatora. Zašto je ona važna?

Ona nam je važan pokretač razvoja gospodarstva i poduzetništva. Poučeni izvrsnim odazivom korisnika u virovitičkom Poduzetničkom inkubatoru, došli smo na ideju da se izgradi još nekoliko inkubatora dislociranih iz Virovitice, odnosno da budu i u Orahovici, Slatini i Pitomači, putem Mreže inkubatora. Ovih dana potpisani su ugovori i kreće izgradnja inkubatora u Pitomači i Orahovici, a što se tiče Poduzetničkog inkubatora u Slatini, natječaj smo morali poništiti jer smo imali ponuđenu puno veću cijenu od procijenjene, pa ćemo natječaj ponoviti i potpisati ugovor s najboljim izvođačem. U tri inkubatora „vjetar u leđa“ dobit će 47 poduzetnika i to u najpotrebnijoj fazi svog poslovanja – na samom početku.

5. Zdravstvenu skrb za svakog stanovnika županije stavili ste kao prioritet u svom radu. Svjedoci smo ulaganja u novu dnevnu bolnicu, ambulante, Zavod za hitnu medicinu… Kakvu zdravstvenu skrb želite u budućnosti?

Kao prvo, cilj nam je svakom stanovniku naše županije osigurati kvalitetnu i jednako dostupnu medicinsku uslugu. Dolaskom na mjesto župana istaknuo sam da svoju djelatnost prvenstveno želim usmjeriti na zdravstvo i obrazovanje. Potvrda tome je da je na početku mog mandata prošao projekt izgradnje nove dnevne bolnice i opremanje bolnice, vrijedan 50 milijuna kuna. Uskoro stiže i vrijedna oprema koja će doprinijeti boljim uvjetima rada liječnika i liječenju pacijenata. Uz novi CT koji je nabavljen prošle godine uskoro ćemo nabaviti i MR uređaj, koji će omogućiti pacijentima obaviti potrebne pretrage u našoj bolnici. Zavodu za hitnu medicinu kupili smo sedam novih vozila, vrijednosti otprilike 2,5 milijuna kuna, a projektiramo i novu zgradu Zavoda. Osim toga, imamo i puno projekata energetskih obnova. Radi se o obnovi Doma zdravlja u Slatini, vrijednost radova je 4 milijuna kuna i obnovi zgrade Opće medicine u Virovitici, vrijednosti 1,3 milijuna kuna. Puno ulažemo i u ostale domove zdravlja diljem županije.

6. Virovitičko-podravska županija prednjači i po ulaganju u obrazovanje. Koji su aktualni projekti?

Razvoj obrazovanja znači i razvoj gospodarstva, stoga ćemo nastaviti s velikim ulaganjima u to područje. Vlastitim sredstvima uz sufinanciranje Ministarstva regionalnog razvoja i Grada Slatine gradimo novu školu u Bakiću. Važna nam je energetska obnova Gimnazije Petra Preradovića u Virovitici, dvorane Tehničke škole u Virovitici, Petra Preradovića u Pitomači… Imamo puno projekata koji se tiču obrazovanja, gdje su uz Virovitičko-podravsku županiju nositelji i škole, pogotovo projekti prekogranične suradnje Interreg. U projektu osiguravanja školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva obuhvaćeno je 574 učenika. Također, imamo projekt osiguravanja pomoćnika u nastavi vrijedan 8 milijuna kuna, projekt Budi stempatičan te nekoliko građevinskih dozvola za nove škole: srednju školu u Orahovici, novu Industrijsko-obrtničku školu u Virovitici, Učenički dom u Virovitici i osnovnu školu u Vukosavljevici. Čekamo natječaje EU, gdje ćemo moći i te projekte prijaviti i sagraditi nove škole. Ono što mi je cilj za skoru budućnost je da sva djeca u našoj županiji imaju besplatan vrtić i besplatne udžbenike što će sigurno potaknuti pozitivna demografska kretanja.

UKLJUČENI SMO U PROJEKT SLAVONIJA, BARANJA I SRIJEM

Izuzetno sam sretan i zadovoljan što se taj projekt napokon formalizirao s konkretnim projektima za cijelu Slavoniju. Naša će Županija za pet projekata dobiti 156 milijuna kuna. Potporu možemo zahvaliti najviše ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću, ministrici regionalnog razvoja Gabrijeli Žalac i predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću, koji je njihove zahtjeve prihvatio. Bit će realizirani svi projekti za koje su građevinske dozvole imale sve općine i gradovi. Nama je u tom smislu jako važna nova hala za Viroexpo, Centar za razvoj mliječnih proizvoda u Virovitici, obnova dvorca Janković u Cabuni i uređenje jezera u Orahovici. Vjerujem da će navedenim projektima biti znatno bolja „krvna slika“ Virovitičko-podravske županije.

VISOKA ŠKOLA VIROVITICA USKORO VELEUČILIŠTE

Visoka škola vrlo brzo može postati veleučilište, budući da ima novi smjer: smjer u elektrotehnici – telekomunikacije. Na prostoru bivše vojarne danas je studentski grad s Visokom školom, restoranom i domom koji se svake godine popuni već u prvom natječaju. Studenti su iz cijele Hrvatske. Ova škola ima što pokazati i kada govorimo o kadru mladih profesora. Isto tako, očekujemo i izgradnju još jednog kompleksa vrijednosti 17 milijuna kuna, a radi se o Tehnološko-inovacijskom centru koji će se nalaziti u sklopu Visoke škole.

POSTAJEMO VAŽNA TURISTIČKA DESTINACIJA

Prema zadnjim pokazateljima, imamo povećanje noćenja i boravka u županiji, tako da samo Kurija Janković npr. bilježi oko 380 noćenja mjesečno. Dugoročno, osim hotelskih soba, Kurija Janković turistima će omogućiti i welness centar i vinski bar. Čekamo i bazen, koji planiramo izgraditi s partnerima iz Mađarske, u sklopu projekta prekogranične suradnje. U Centru za posjetitelje Križnica obnovit će se i opremiti stara karaula i kupiti oprema za razne turističke sadržaje. Slična je situacija i s Centrom za posjetitelje u Noskovcima – Dravska priča, gdje će se urediti perivoj, zimski vrt i gdje će se prezentirati vodena staništa regionalnog parka Mura – Drava. I u ovom centru već sad bilježimo veliki broj djece koja tamo pohađaju školu u prirodi, a i veliki broj turista. (www.icv.hr, mlo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content