PROMO HRVATSKI DUHANI: U Virovitici održani 19. Dani polja duhana

U organizaciji Hrvatskih duhana, u Virovitici su danas (petak) održani tradicionalni, 19. Dani polja duhana.

Kao najveći otkupljivač duhana u Hrvatskoj već 60 godina, Hrvatski duhani ponosni su na dugu tradiciju suradnje s proizvođačima duhana koja se danas uspješno nastavlja prema najvišim standardima British American Tobacco grupe, a ove godine odlučili su nagraditi svoje kooperante.

MG 3569

Danima polja duhana, koji su bili i prilika za proslavu uspješne proizvodne sezone, ali i za početak nove, uz mnogobrojne proizvođače, domaćine na čelu s Antalom Bekefijem, glavnim direktorom  Adria regije BAT-a i Zlatkom Plešom, direktorom Hrvatskih duhana, prisustvovali su zamjenik virovitičko-podravskog župana Marijo Klement, zamjenik župana požeško-slavonskog Željko Jakopović, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin te predstavnici HGK-Županijske komore Virovitica.

OSIGURANO SVJETSKO TRŽIŠTE

-U godini kada slavimo 60 godina Hrvatskih duhana, ponosni smo na tradiciju i generacije proizvođača koji rade i razvijaju se uz nas, ponosni smo što u Hrvatskoj imamo priliku razvijati poljoprivrednu proizvodnju po najvišim svjetskim kriterijima.  Iza nas je još jedna zahtjevna proizvodna godina, no unatoč vremenskim izazovima, zajedničkim radom i znanjem uspjeli smo ostvariti dobre rezultate.

zlatko plesa

Prema onome što smo do sada vidjeli, možemo očekivati nastavak trenda rasta kvalitete duhana, pa samim tim i vrijednost otkupa. Vrijednost organizirane proizvodnje duhana u Hrvatskoj prepoznata je i u okviru globalne grupacije BAT-a, a nakon njihova preuzimanja znatno su povećane i investicije u najrazličitije projekte podizanja kvalitete proizvodnje. Najavljujem da s takvim poticajima nastavljamo i dalje. Pokrenut ćemo dodatne programe održivosti, odgovorne proizvodnje i zaštite okoliša.

Svake godine bilježimo rast otkupne vrijednosti, tako da smo prošle godine otkupili duhan u vrijednosti 95 milijuna kuna. Vidljivo je da je rast cijena kontinuiran i u proteklih 10 godina iznosi čak 55 posto – između ostaloga je kazao Zlatko Pleša, poručivši proizvođačima kako preko Hrvatskih duhana i BAT-a imaju osigurano svjetsko tržište,  na temelju čega mogu planirati budućnost proizvodnje.

Antal Bekefi, direktor BAT Adria, naglasio je kako tvrtka razmišlja dugoročno, strateški usmjerena na održivost proizvodnje.

MG 3480

-Fokus na održivosti omogućava stabilnost i planiranje, što je iznimno važno za poljoprivrednu proizvodnju. Namjera nam je dodatno potaknuti i educirati sve kooperante o važnosti ulaganja u održivost proizvodnje, a naš program je prvi takav u Hrvatskoj i na njega smo izuzetno ponosni.

Nema puno kultura, kao što je duhan sa tako visokom dodanom ekonomskom vrijednošću, zbog čega je ključno da svi dionici proizvodnje, od samih kooperanata preko Hrvatskih duhana, kao organizatora proizvodnje, sve do države, zajedno rade na stvaranju što kvalitetnijih uvjeta za održivost proizvodnje – istaknuo je Antal Bekefi.

MG 3507

Nakon što su zamjenik župana Marijo Klement i virovitički gradonačelnik Ivica Kirin naglasili kako Županija i Grad Virovitica podržavaju napore Hrvatskih duhana u projektima na podizanju kvalitete, čime, na zadovoljstvo proizvođača, raste i otkupna cijena duhana, prof. Marko Ivanković iz Federalno agromediteranskog zavoda Mostar nazočnima je predstavio iskustva i specifičnosti proizvodnje duhana u BiH, koja je nekada bila snažna proizvođačka zemlja.

MG 3561

 

PREDSTAVLJENE NOVINE U POSLOVANJU

Na polju duhana obitelji Martinušić u Turnašici, brojnim uvaženim gostima iz Hrvatske i inozemstva, u okviru Dana polja duhana predstavljene su i brojne inicijative Hrvatskih duhana pokrenute ove godine – od nabavke mehaničkog berača, ispitivanja i obogaćivanja tla, podizanja standarda zaštite na radu i mnogih drugih koje su dokaz kontinuiranog ulaganja u proizvodnju ove iznimno važne poljoprivredne kulture.

MG 3628

Proizvođači duhana najviše su pozornosti posvetili beraču duhana, koji ima obitelj Martinušić, a koja je nedavno postala prvi proizvođač u okviru OPG-a koji je duhan na području Virovitičko-podravske županije počeo brati – strojem. (www.icv.hr, Hrvatski duhani, foto: M. Rođak)

[g-gallery gid=”479578″]

 

 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content