U Gornjem Predrijevu započele pripreme za 9. ”Mijoljsku potkovu”

Selo Gornje Predrijevo jedinstveno je po svom položaju i obliku, jer cijelo naselje kružnog je oblika, kakvog nema u bližoj, ali niti u daljoj okolici. No, tipično je slavonsko-podravsko selo po bavljenju mještana isključivo poljoprivredom i po tome što ga pogađaju sve teškoće preživljavanja karakteristične za ruralna slavonska područja.

Mijoljska potkova 7

Naime, prema popisu stanovništva iz 2011. godine, Gornje Predrijevo uz Dravu, u općini Sopje, imalo je 86 stanovnika. Mjesto dijeli sudbinu velikog broja slavonskih sela i polako nestaje. U tom je mjestu 1900. godine bilo 605 stanovnika, a povijesni zapisi kažu da je Gornje Predrijevo najviše stanovnika imalo 1931. godine, njih 638. Svaki sljedeći popis stanovnika upozoravao je na smanjenje njihova broja. Godine 1991. u tom selu živjelo je 168 stanovnika i po nacionalnosti svi su bili Hrvati, da bi 2001. godine u selu ostalo tek 119 mještana, a deset godina kasnije samo 86. Točno pola, odnosno 43 stanovnika Gornjeg Predrijeva 2011. godine bila su starija od 60 godina.

Mijoljska potkova 5

I pored svih teškoća koje nisu zaobišle ni ovo slavonsko selo uz rijeku Dravu, mještani se trude održati tradiciju održavanja ”Mijoljske potkove”, manifestacije koja u Gornje Predrijevo svake godine privlači brojne uzgajivače konja s područja cijele Slavonije, ali i iz drugih ne slavonskih županija, pa i susjednih zemalja.

Ove godine, prvu nedjelju poslije blagdana sv. Mihaela zaštitnika sela koji se slavi u subotu, 29. rujna, održat će se 9. ”Mijoljska potkova”.

Mijoljska potkova 4

Vrijedni članovi Udruge ”Mijoljska potkova” i mještani već su krenuli s pripremama, čistili su prostor Majde, na kojem se održavaju konjičke utrke, pripremili su štagljeve za doček konja iz drugih sredina, priredili vezove za nekoliko desetaka konja, a spremna je i hrana za konje koji će sudjelovati u manifestaciji. Osim toga, pošto se pokazalo da do sada nije bilo dovoljno parkirnih mjesta, kako za zaprege, tako i za transportna vozila kojima se dovoze konji, ali i za brojne automobile posjetitelja, uređivali su prijelaz preko kanala do prostora na kojemu će se moći smjestiti svi pridošli na ovu tradicionalnu manifestaciju. (www.icv.hr, ADF, Foto: D. Fišli)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content