FOTO “72 sata bez kompromisa” u Suhopolju: Više od 75 mladih pomaže potrebitima

U Suhopolju je u tijeku volonterska akcija “72 sata bez kompromisa” koja je okupila više od 75 volontera. Riječ je o međunarodnom projektu koji animira mlade i promiče solidarnost, zajedništvo, kreativnost i volonterstvo. Projekt je osmišljen i pokrenut u Njemačkoj 1995. godine kada je nekoliko mladih odlučilo pronaći način kako potaknuli vršnjake na volontiranje i beskompromisno, bezuvjetno davanje drugima, posebice onima na marginama društva – diskriminiranima, siromašnima, potrebitima.

Hrvatska se u ovaj projekt uključila po peti put, a ujedinjuje snage mladih iz Dubrovnika, Metkovića, Osijeka, Sinja, Siska, Slavonskog Broda, Splita, Suhopolja, Zadra i Zagreba tijekom tri dana – od 18. do 21. listopada. Suhopolje se priključilo zahvaljujući općinskom Savjetu mladih, a osim volontera s područja općiine, u pomoć je priskočilo i 13 volontera iz Zagreba te 7 volontera iz Osijeka.

Kroz 72 sata trajanja projekta volonteri su raspoređeni na 16 akcija različitih tipova, uređuje se školsko dvorište i ograda, stadion NK Suhopolja, dječja igrališta u Suhopolju i Cabuni, skupljaju se trajne namirnice za socijalnu samoposlugu Gradskog društva Crvenog križa Virovitica, pomaže se u cijepanju drva i čišćenju kuća, dvorišta i okućnica kućanstvima u potrebi, uz mnogo drugih aktivnosti.

U projektu ’72 sata bez kompromisa’ mladi stavljaju sebe, svoje vrijeme i sposobnosti na raspolaganje za konkretne volonterske akcije te pritom promiču općeljudske vrijednosti. Organizatori ističu kako su vrlo zadovoljni odazivom mladih na ovaj volonterski projekt, no svakako očekuju još veću uključenost sljedećih godina. Volontere su podržali i zamjenik župana VPŽ Marijo Klement i načelnik općine Suhopolje Siniša Horvat. (www.icv.hr, af, ml; foto: volonteri)