NOGOMET NEKAD I SAD Koliko je moderno doba promijenilo “najvažniju sporednu stvar” na svijetu

Ne tako “davno” nogomet je slavio Diega Maradonu, Pelea i Carlosa Valderramu. Michel Platini bio je “kralj”, pivo i baklje i tada su imale mjesto, no novac i sponzori nisu bili u središtu zanimanja.

Na bolje ili na gore, jedno je sigurno: nogomet se promijenio. Danas je ta prekrasna igra dobila novu financijsku i društvenu dimenziju, ali puno se promijenila i na terenu, gdje je pojavio tip igrača kakav svijet dosad nije vidio, prije svih Cristiano Ronaldo i Lionel Messi.

Dakako, neke od navedenih stavki drastično su se promijenile u razvijenim ligama i državama, ali kod “nas” i ne toliko. Pa, je li nogomet danas bolji? goal.com uspoređuje…

TRENERI

info5 ezyf5t51gmty1dt9z7z6hfum6 Custom

Nekad su treneri imali štopericu, trenirku i blokić, koji su im bili ključni za rad. Danas su najveći treneri naoružani tabletima i ostalom tehnologijom za proučavanje igrača te nose odijela. Naravno, kod pojedinaca i danas postoje odstupanja…

NAVIJAČI

fans 1alqvmdj17v601ebccm221hgsc Custom

Nekad su navijači na tribinama mogli što su “htjeli” i redovito su slali političke poruke te koristili baklje, dimne bombe… Danas su stadioni uređeniji, klubovima je više stalo do navijača, svaki ima svoje sjedalo, zastavicu i svi su na dobitku. Barem je to ideja…

MODA IGRAČA

info7 1urdlfewtnqe310on3jtb8bhl5 Custom

Nekad su gotovo svi igrači (kojima je priroda to dopuštala, odnosno nisu oćelavili) imali iste frizure: često dugu kosu. Danas su dopuštene razne ekscentrične frizure, nogometni je teren istinski laboratorij za frizere.

OGLAŠAVANJE

commerc 42rjo977v9lg1j6j3z69m5bja Custom

Nekoć su igrači reklamirali automobile i gorivo, danas poziraju kako bi se prodalo donje rublje, pa se njihova isklesana tijela pojavljuju svugdje.

SPONZORI

info4 1uyi2lw160vjs1jd9qqb312fl8 Custom

Nekad su sponzori pomagali razvoj kluba i smatrali su se dodatkom na ukupan budžet. Danas su glavni izvor novca i logići sponzora su svugdje: na opremi za treninge, dresovima za utakmice, stadionima… sve je na prodaju. Čak i na press konferencijama bočice vode pažljivo su okrenute kako bi se vidio logo proizvođača…

ODNOS S NAVIJAČIMA

info3 19kit3fbm79hg12iscazmjq137 Custom

Nije bila rijetkost da se nogometaši druže s navijačima, potpisuju postere i dresove. Danas, uz iznimke, igrači s navijačima komuniciraju preko društvenih mreža i gomilom selfija.

TIJELO I MAJICE

info6 b3w3zn1v6xm31irt00mnjbbrq Custom

Doba trbušastih igrača su prošli. Danas tjelesna masnoća praktički ne postoji, a svi igrači imaju posebne vježbe i treninge da skinu svaki višak (kilo)grama. A nestaju i tradicionalni dresovi te se pojavljuju razni ekscentrični modeli.

UTJECAJ DRUŠTVENIH MREŽA

info1 k6qin4rm98cr1vm4juk09hjav Custom

Nekad je za crveni karton stigla jasna i trenutna sankcija. Danas klubovi i njihovi predsjednici pokušavaju utjecati na disciplinska tijela agresivnim tvitovima, montažama videa i fotografija, nekad čak i nebrojenim žalbama.

NAKON UTAKMICE

info11 ccrmb4gcjjmj1eaf72bc1nhvg Custom

Više nije dopušteno igračima da slave s pivom u svlačionici. Danas je tu “nevidljivi rad” umjesto uživanja, pa se igrači brzo oporavljaju u komorama u kojima je čak do -80 stupnjeva Celzijevih!

BROJEVI NA DRESU

info2 12bj7jorw9xai147a7kzkwxzum Custom

Sjećate se kako je nekad bilo jednostavno? 11 igrača s brojevima 1 do 11, 1 je nosio golman, 6 zadnji vezni, 11 lijevo krilo… Danas prolazi sve.

SLAVLJE

info8 nvimi9uqper3117p3muni370n Custom

Pogoci su se slavili trčeći uzdignutih ruku, a danas postoje puno kreativnije proslave saltima, selfijima…

ODLUKA

info10 9s6ct61xa8q814whm9tqb1uf5 Custom

Prije nego što su uvedeni jedanaesterci, utakmice su odlučivane bacanjem novčića. Danas… pa i danas se to događa, kao što se Gvineja plasirala na Afrički kup nacija 2015. ispred Malija na taj starinski način.

ODNOS S NOVINARIMA

foto 1qt51ac4uz7nj1ht5g0ha5t95n Custom

Nije bilo neobično da novinari ulaze u svlačionice nakon utakmica po izjave. Danas stoje u mixed zoni iza ograde, gdje nikad nema dovoljno mjesta ako igrač zastane. Mnogi odluče i ne proći onuda, a ako momčad izgubi, većina će ih samo proći ne osvrćući se na novinare.

PREZENTACIJA

info9 gn6tidkf9fpv1pkfrx6fd8y49 Custom

Fotografije igrača bile su ograničene na postere i magazine ili Panini sličice. Danas na Instagramu ili Snapchatu možemo svaki dan vidjeti igrače, same ili s prijateljima, kako se bude, vježbaju, šeću, zabavljaju se, maze kućnog ljubimca i idu na počinak!

(goal.com)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content